Vijesti

GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO SA PREDSTAVNICOM VIJEĆA EUROPE U BiH. ISKAZANA POTPORA AKTIVNOSTIMA TUŽITELJSTVA BiH U PREDMETU VEZANOM ZA NEPROVEDBU ODLUKE „SEJDIĆ-FINCI“

04.02.2014. 15:17

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, Goran Salihović, sastao se sa šeficom Ureda Vijeća Europe u BiH, Mary Ann Hennessey.

GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO SA PREDSTAVNICOM VIJEĆA EUROPE U BiH. ISKAZANA POTPORA AKTIVNOSTIMA TUŽITELJSTVA BiH U PREDMETU VEZANOM ZA NEPROVEDBU ODLUKE „SEJDIĆ-FINCI“

Središnja tema razgovora odnosila se na predmet vezan za neprovedbu Odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“, na kojem radi Tužiteljstvo BiH.

Glavni tužitelj je upoznao gđu Hennessey sa aktivnostima koje Tužiteljstvo BiH poduzima u ovom predmetu, te pojasnio da se one ne odnose na politički aspekt provedbe odluke, nego da se nastoji utvrditi da li netko s umišljajem opstruira implementiranje odluke, što predstavlja kazneno djelo.

Šefica Ureda Vijeća Europe u BiH je izrazila zahvalnost Tužiteljstvu BiH jer poduzima aktivnosti u cilju implementacije ove odluke, što predstavlja vrlo bitan segment napretka Bosne i Hercegovine u pravcu europskih integracija.

Na sastanku su istakli da se neprovedbom ove odluke krše ljudska prava građana u Bosni i Hercegovini, te ugrožava predstojeći izborni proces.

Zaključak sastanka je da sve institucije u BiH moraju poštivati odluke Europskog suda za ljudska prava, što je i zakonska obveza.

Salihović i Hennessey su razgovarali i o predmetima koji se odnose na neprovedbu odluka Ustavnoga suda BiH, na kojima radi Tužiteljstvo BiH, kojem je iskazana potpora u procesuiranju ovih predmeta, a razgovarali su i o situaciji koja je nastala nakon presude „Maktouf-Damjanović“ i postupanja Ustavnoga suda BiH i Suda Bosne i Hercegovine, nakon ove odluke.

Glavni tužitelj je istakao da sve institucije u BiH moraju postupati sukladno zakonu i uz poštivanje žrtava ratnih zločina, te da se moraju poduzeti sve aktivnosti da se ova situacija uspješno razriješi i spriječi nastajanje ovakvih situacija u budućnosti.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba