Vijesti

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA PREDSTAVNICOM VIJEĆA EVROPE U BiH. ISKAZANA PODRŠKA AKTIVNOSTIMA TUŽILAŠTVA BiH U PREDMETU VEZANOM ZA NEPROVOĐENJE ODLUKE „SEJDIĆ-FINCI“

04.02.2014. 15:17

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, sastao se sa šeficom Ureda Vijeća Evrope u BiH, Mary Ann Hennessey.

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA PREDSTAVNICOM VIJEĆA EVROPE U BiH. ISKAZANA PODRŠKA AKTIVNOSTIMA TUŽILAŠTVA BiH U PREDMETU VEZANOM ZA NEPROVOĐENJE ODLUKE „SEJDIĆ-FINCI“

Centralna tema razgovora odnosila se na predmet vezan za neprovođenje Odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“, na kojem radi Tužilaštvo BiH.

Glavni tužilac je upoznao gđu Hennessey sa aktivnostima koje Tužilaštvo BiH preduzima u ovom predmetu, te pojasnio da se one ne odnose na politički aspekt provođenja odluke, nego da se nastoji utvrditi da li neko s umišljajem opstruira implementaciju odluke, što predstavlja krivično djelo.

Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH je izrazila zahvalnost Tužilaštvu BiH jer poduzima aktivnosti u cilju implementacije ove odluke, što predstavlja vrlo bitan segment napretka Bosne i Hercegovine u pravcu evropskih integracija.

Na sastanku su istakli da se neprovođenjem ove odluke krše ljudska prava građana u Bosni i Hercegovini, te ugrožava predstojeći izborni proces.

Zaključak sastanka je da sve institucije u BiH moraju poštovati odluke Evropskog suda za ljudska prava, što je i zakonska obaveza.

Salihović i Hennessey su razgovarali i o predmetima koji se odnose na neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH, na kojima radi Tužilaštvo BiH, kojem je iskazana podrška u procesuiranju ovih predmeta, a razgovarali su i o situaciji koja je nastala nakon presude „Maktouf-Damjanović“ i postupanja Ustavnog suda BiH i Suda Bosne i Hercegovine, nakon ove odluke.

Glavni tužilac je istakao da sve institucije u BiH moraju postupati u skladu sa zakonom i uz poštivanje žrtava ratnih zločina, te da se moraju poduzeti sve aktivnosti da se ova situacija uspješno razriješi i spriječi nastajanje ovakvih situacija u budućnosti.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba