Вијести

У АКЦИЈИ ТУЖИЛАШТВА БиХ И МУП-а РС ЗАПЛИЈЕЊЕНО ОКО 67,5 КИЛОГРАМА ОПОЈНЕ ДРОГЕ МАРИХУАНА „СКАНК“. ЛИШЕНО СЛОБОДЕ 13 ЛИЦА, ДРЖАВЉАНА БиХ И ЦРНЕ ГОРЕ. ТУЖИЛАШТВО БиХ ПРЕДЛОЖИЛО ОДРЕЂИВАЊЕ МЈЕРЕ ПРИТВОРА ЗА 7 ЛИЦА

03.02.2014. 15:12

У координисаној акцији проведеној под надзором тужиоца из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, полицијски службеници МУП-а РС, у сарадњи са полицијским службеницима из кантоналних МУП-ова у Федерацији БиХ, открили су и заплијенили кријумчарену испоруку од око 67,5 килограма опојне дроге марихуана „сканк“.

У АКЦИЈИ ТУЖИЛАШТВА БиХ И МУП-а РС ЗАПЛИЈЕЊЕНО ОКО 67,5 КИЛОГРАМА ОПОЈНЕ ДРОГЕ МАРИХУАНА „СКАНК“. ЛИШЕНО СЛОБОДЕ 13 ЛИЦА, ДРЖАВЉАНА БиХ И ЦРНЕ ГОРЕ. ТУЖИЛАШТВО БиХ ПРЕДЛОЖИЛО ОДРЕЂИВАЊЕ МЈЕРЕ ПРИТВОРА ЗА 7 ЛИЦА

Заплијена је извршена у околини Берковића, а кријумчари дроге су пружили отпор, након чега су у брзој акцији савладани, стављени под контролу и лишени слободе. Извршени су претреси на више локација у БиХ, а слободе је лишено 13 осумњичених лица са подручја Тузле, Кључа, Невесиња, Гацка и Требиња. Међу осумњиченима лишеним слободе су и тројица држављана Црне Горе, од којих се један, према процјени полицијских и безбједносних органа Црне Горе и земаља региона, сматра за једног од највећих кријумчара опојне дроге у Црној Гори.

Заплијењена количина опојне дроге марихуана „сканк“ на илегалном наркотржишту би представљала око 67.000 појединачних доза, те достиже цијену од неколико стотина хиљада КМ.

У овом предмету је остварена значајна међународна сарадња са правосуђем и полицијом Црне Горе и Аустрије, гдје је у ранијем периоду у истом предмету лишено слободе 9 лица. Проведена акција у оквиру које су вршене одређене активности на подручју Републике Аустрије носи кодни назив „Маестрал“. Ова акција показује одлучност Тужилаштва БиХ и полицијских агенција наше земље да се супротставе међународним организованим криминалним групама које кријумчаре велике количине наркотика.

Главни тужилац Тужилаштва БиХ је одредио да у Тужилаштву БиХ ванредно раде чак три тужилачка тима из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, састављена од тужилаца, стручних сарадника, истражилаца и дактилографа, тако да су у периоду од 24 часа сви осумњичени били испитани.

Након испитивања осумњичених лица, тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ је упутио приједлог за одређивање мјере притвора за 7 лица.

Мјера притвора предложена је због постојања опасности од бјекства осумњичених, међу којима има и држављана Црне Горе, опасности да би боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе или вршити утицај на свједоке или саучеснике, као и опасности да би могли поново учинити кривично дјело.

За 6 осумњичених су, у складу са законом, предложене мјере забране које предвиђају забрану напуштања боравишта, забрану састајања са свједоцима и осумњиченима у предмету, као и периодично јављање у надлежну полицијску управу.

Тужилаштво БиХ, заједно са агенцијама за провођење закона из БиХ, земаља региона и Европске уније и у будућности ће предузимати интензивне активности у борби против међународног организованог криминала ради успостављања владавине права и што безбједнијег окружења за живот свих грађана Босне и Херцеговине. Тужилаштво БиХ наставља интензивну истрагу у овом предмету у смјеру подизања оптужнице.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba