Vijesti

U AKCIJI TUŽILAŠTVA BiH I MUP-a RS ZAPLIJENJENO OKO 67,5 KILOGRAMA OPOJNE DROGE MARIHUANA „SKANK“. LIŠENO SLOBODE 13 OSOBA, DRŽAVLJANA BiH I CRNE GORE. TUŽILAŠTVO BiH PREDLOŽILO ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA 7 OSOBA

03.02.2014. 15:12

U koordiniranoj akciji provedenoj pod nadzorom tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski službenici MUP-a RS, u saradnji sa policijskim službenicima iz kantonalnih MUP-ova u Federaciji BiH, otkrili su i zaplijenili krijumčarenu isporuku od oko 67,5 kilograma opojne droge marihuana „skank“.

U AKCIJI TUŽILAŠTVA BiH I MUP-a RS ZAPLIJENJENO OKO 67,5 KILOGRAMA OPOJNE DROGE MARIHUANA „SKANK“. LIŠENO SLOBODE 13 OSOBA, DRŽAVLJANA BiH I CRNE GORE. TUŽILAŠTVO BiH PREDLOŽILO ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA 7 OSOBA

Zaplijena je izvršena u okolini Berkovića, a krijumčari droge su pružili otpor, nakon čega su u brzoj akciji savladani, stavljeni pod kontrolu i lišeni slobode. Izvršeni su pretresi na više lokacija u BiH, a slobode je lišeno 13 osumnjičenih osoba sa područja Tuzle, Ključa, Nevesinja, Gacka i Trebinja. Među osumnjičenima lišenim slobode su i trojica državljana Crne Gore, od kojih se jedan, prema procjeni policijskih i sigurnosnih organa Crne Gore i zemalja regiona, smatra za jednog od najvećih krijumčara opojne droge u Crnoj Gori.

Zaplijenjena količina opojne droge marihuana „skank“ na ilegalnom narkotržištu bi predstavljala oko 67.000 pojedinačnih doza, te dostiže cijenu od nekoliko stotina hiljada KM.

U ovom predmetu je ostvarena značajna međunarodna saradnja sa pravosuđem i policijom Crne Gore i Austrije, gdje je u ranijem periodu u istom predmetu lišeno slobode 9 osoba. Provedena akcija u okviru koje su vršene određene aktivnosti na području Republike Austrije nosi kodni naziv „Maestral“. Ova akcija pokazuje odlučnost Tužilaštva BiH i policijskih agencija naše zemlje da se suprotstave međunarodnim organiziranim kriminalnim grupama koje krijumčare velike količine narkotika.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH je odredio da u Tužilaštvu BiH vanredno rade čak tri tužilačka tima iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, sastavljena od tužilaca, stručnih saradnika, istražilaca i daktilografa, tako da su u periodu od 24 sata svi osumnjičeni bili ispitani.

Nakon ispitivanja osumnjičenih osoba, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH je uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora za 7 osoba.

Mjera pritvora predložena je zbog postojanja opasnosti od bjekstva osumnjičenih, među kojima ima i državljana Crne Gore, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i opasnosti da bi mogli ponovo počiniti krivično djelo.

Za 6 osumnjičenih su, u skladu sa zakonom, predložene mjere zabrane koje predviđaju zabranu napuštanja boravišta, zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu, kao i periodično javljanje u nadležnu policijsku upravu.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa agencijama za provođenje zakona iz BiH, zemalja regiona i Evropske unije i u budućnosti će preduzimati intenzivne aktivnosti u borbi protiv međunarodnog organiziranog kriminala radi uspostavljanja vladavine prava i što sigurnijeg okruženja za život svih građana Bosne i Hercegovine. Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba