Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО И РАЗГОВАРАО СА АМБАСАДОРОМ ЧЕШКЕ РЕПУБЛИКЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

03.02.2014. 15:08

Амбасадор Чешке Републике у БиХ, Њ. Е. Tomaš Szunyog, посјетио је Тужилаштво БиХ и разговарао са главним тужиоцем Тужилаштва БиХ, Гораном Салиховићем.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО И РАЗГОВАРАО СА АМБАСАДОРОМ ЧЕШКЕ РЕПУБЛИКЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

Главни тужилац је упознао амбасадора са досадашњим радом и активностима, те плановима за јачање капацитета Тужилаштва БиХ у будућности.

„Тужилаштво БиХ је у 2013. години подигло оптужнице против 469 лица, што је највећи број оптужених лица у историји Тужилаштва БиХ, а који је чак за 30% већи у односу на 2012. годину“, истакао је у разговору главни тужилац Салиховић.

Главни тужилац је истакао да Тужилаштво БиХ, заједно са полицијским агенцијама и агенцијама за провођење закона у БиХ, предузима одлучне активности у процесу успостављања владавине права у БиХ, те да је тужилаштво спремно да се супротстави свим облицима криминала, нарочито међународним облицима криминала, који су у надлежности Тужилаштва БиХ.

„Приоритети у раду Тужилаштва БиХ у наредном периоду ће бити предмети ратних злочина, организованог криминала и корупције“ - истакао је главни тужилац Салиховић.

Амбасадор Szunyog је главног тужиоца упознао са планираним доласком експерата из Агенције за развој из Чешке Републике, институције која помаже развој капацитета институција, међу којима и правосудних, а који су изразили жељу да ускоро посјете и Тужилаштво БиХ.

Амбасадор Szunyog је рекао да Влада Чешке Републике подржава процес успостављања владавине права у Босни и Херцеговини као битан сегмент у процесу европских интеграција наше земље.

„Влада Чешке је помагала и у будућности ће помагати јачање капацитета правосуђа и агенција за провођење закона у Босни и Херцеговини, као и независност правосуђа“ - истакао је амбасадор Szunyog.

Амбасадор је истакао да подржава независност правосуђа засновану на европским стандардима, те независан процес избора судија и тужилаца.

На састанку је разговарано и о могућностима заједничке сарадње тужилачких институција из Босне и Херцеговине и Чешке Републике.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba