Vijesti

GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO I RAZGOVARAO SA VELEPOSLANIKOM ČEŠKE REPUBLIKE U BOSNI I HERCEGOVINI

03.02.2014. 15:08

Veleposlanik Češke Republike u BiH, NJ. E. Tomaš Szunyog, posjetio je Tužiteljstvo BiH i razgovarao sa glavnim tužiteljem Tužiteljstva BiH, Goranom Salihovićem.

GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO I RAZGOVARAO SA VELEPOSLANIKOM ČEŠKE REPUBLIKE U BOSNI I HERCEGOVINI

Glavni tužitelj je upoznao veleposlanika sa dosadašnjim radom i aktivnostima, te planovima za jačanje kapaciteta Tužiteljstva BiH u budućnosti.

„Tužiteljstvo BiH je u 2013. godini podiglo optužnice protiv ukupno 469 osoba, što je najveći broj optuženih osoba u povijesti Tužiteljstva BiH, a koji je čak za 30% veći u odnosu na 2012. godinu“, istakao je u razgovoru glavni tužitelj Salihović.

Glavni tužitelj je istakao da Tužiteljstvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama i agencijama za provedbu zakona u BiH, poduzima odlučne aktivnosti u procesu uspostave vladavine prava u BiH, te da je tužiteljstvo spremno da se suprotstavi svim oblicima kriminala, osobito međunarodnim oblicima kriminala, koji su u nadležnosti Tužiteljstva BiH.

„Prioriteti u radu Tužiteljstva BiH u narednom razdoblju bit će predmeti ratnih zločina, organiziranog kriminala i korupcije“ - istakao je glavni tužitelj Salihović.

Veleposlanik Szunyog je glavnog tužitelja upoznao sa planiranim dolaskom eksperata iz Agencije za razvoj iz Češke Republike, institucije koja pomaže razvoj kapaciteta institucija, među kojima i pravosudnih, a koji su izrazili želju da uskoro posjete i Tužiteljstvo BiH.

Veleposlanik Szunyog je rekao da Vlada Češke Republike podržava proces uspostave vladavine prava u Bosni i Hercegovini, kao bitan segment u procesu europskih integracija naše zemlje.

„Vlada Češke je pomagala i u budućnosti će pomagati jačanje kapaciteta pravosuđa i agencija za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini, kao i neovisnost pravosuđa“ - istakao je veleposlanik Szunyog.

Veleposlanik je istakao da podržava neovisnost pravosuđa utemeljenu na europskim standardima, te neovisan proces izbora sudaca i tužitelja.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnostima zajedničke suradnje tužiteljskih institucija iz Bosne i Hercegovine i Češke Republike.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba