Vijesti

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO I RAZGOVARAO SA AMBASADOROM ČEŠKE REPUBLIKE U BOSNI I HERCEGOVINI

03.02.2014. 15:08

Ambasador Češke Republike u BiH, Nj. E. Tomaš Szunyog, posjetio je Tužilaštvo BiH i razgovarao sa glavnim tužiocem Tužilaštva BiH, Goranom Salihovićem.

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO I RAZGOVARAO SA AMBASADOROM ČEŠKE REPUBLIKE U BOSNI I HERCEGOVINI

Glavni tužilac je upoznao ambasadora sa dosadašnjim radom i aktivnostima, te planovima za jačanje kapaciteta Tužilaštva BiH u budućnosti.

„Tužilaštvo BiH je u 2013. godini podiglo optužnice protiv 469 osoba, što je najveći broj optuženih osoba u historiji Tužilaštva BiH, a koji je čak za 30% veći u odnosu na 2012. godinu“, istakao je u razgovoru glavni tužilac Salihović.

Glavni tužilac je istakao da Tužilaštvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama i agencijama za provođenje zakona u BiH, preduzima odlučne aktivnosti u procesu uspostavljanja vladavine prava u BiH, te da je tužilaštvo spremno da se suprotstavi svim oblicima kriminala, naročito međunarodnim oblicima kriminala, koji su u nadležnosti Tužilaštva BiH.

„Prioriteti u radu Tužilaštva BiH u narednom periodu će biti predmeti ratnih zločina, organiziranog kriminala i korupcije“ - istakao je glavni tužilac Salihović.

Ambasador Szunyog je glavnog tužioca upoznao sa planiranim dolaskom eksperata iz Agencije za razvoj iz Češke Republike, institucije koja pomaže razvoj kapaciteta institucija, među kojima i pravosudnih, a koji su izrazili želju da uskoro posjete i Tužilaštvo BiH.

Ambasador Szunyog je rekao da Vlada Češke Republike podržava proces uspostavljanja vladavine prava u Bosni i Hercegovini kao bitan segment u procesu evropskih integracija naše zemlje.

„Vlada Češke je pomagala i u budućnosti će pomagati jačanje kapaciteta pravosuđa i agencija za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini, kao i nezavisnost pravosuđa“ - istakao je ambasador Szunyog.

Ambasador je istakao da podržava nezavisnost pravosuđa zasnovanu na evropskim standardima, te nezavisan proces izbora sudija i tužilaca.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnostima zajedničke saradnje tužilačkih institucija iz Bosne i Hercegovine i Češke Republike.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba