Vijesti

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA AMBASADORICOM KRALJEVINE NORVEŠKE U BiH

23.01.2014. 15:09

Na sastanku je razgovarano o jačanju kapaciteta Tužilaštva BiH i najvažnijim temama iz oblasti pravosuđa.

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA AMBASADORICOM KRALJEVINE NORVEŠKE U BiH

Glavni tužilac Salihović je Nj. E. Vibeke Lilloe upoznao sa rezultatima Tužilaštva BiH ostvarenim u 2013. godini, u kojoj su podignute optužnice protiv 469 osoba i koji su najbolji u protekloj deceniji, otkako postoji Tužilaštvo BiH. Također, razgovarano je i o jačanju i povećanju kapaciteta Tužilaštva BiH u protekloj godini, kao i o aktivnostima na jačanju kapaciteta u budućnosti.

Ambasadorica Lilloe i njeni saradnici su se interesovali za proces jačanja kapaciteta Tužilaštva BiH, kao i proces provođenja zaključaka strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa.

Glavni tužilac je upoznao ambasadoricu sa aktivnostima Tužilaštva BiH na jačanju regionalne i međunarodne saradnje između tužilaštava u procesuiranju predmeta ratnih zločina, kao i drugih predmeta iz nadležnosti Tužilaštva BiH.

Jedna od tema sastanka se odnosila i na jačanje kapaciteta i pronalaženje efikasnih rješenja za borbu protiv korupcije u regionu i svijetu, kao što je Republika Hrvatska učinila tako što je osnovala USKOK.

Na sastanku je iskazana podrška Tužilaštvu BiH u borbi za uspostavljanje vladavine prava i procesuiranje najtežih krivičnih djela, radi stvaranja bolje sigurnosne situacije u procesu približavanja Bosne i Hercegovine evropskim integracijama.

Ambasadorica Kraljevine Norveške je istakla da Vlada Norveške već duže od decenije daje aktivnu podršku jačanju vladavine prava u BiH, te da će i dalje podržavati pravosudne institucije u BiH, uključujući i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, sa naglaskom na očuvanju nezavisnosti pravosuđa.

Glavni tužilac Salihović se zahvalio ambasadorici Norveške na podršci koju ova zemlja već dugi niz godina pruža pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine u procesu reforme pravosuđa i uspostavljanju vladavine prava u našoj zemlji.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba