Vijesti

PODNESENA ŽALBA NA OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU SUDA BOSNE I HERCEGOVINE OD 27. 12. 2013. GODINE U KAZNENOM PREDMETU PROTIV OPTUŽENOG OSMANA BRKANA

17.01.2014. 15:41

Tužiteljstvo BiH uložilo žalbu na oslobađajuću presudu za Osmana Brkana za ratne zločine počinjene na području općine Konjic.

PODNESENA ŽALBA NA OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU SUDA BOSNE I HERCEGOVINE OD 27. 12. 2013. GODINE U KAZNENOM PREDMETU PROTIV OPTUŽENOG OSMANA BRKANA

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, na temelju odredbi Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, podnijelo je žalbu vijeću Apelacijskog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine protiv pomenute presude zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom:

da vijeće Apelacijskog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine uvaži ovu žalbu i ukine pomenutu presudu na temelju članka 315. ZKP-a BiH, te održi pretres.

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je od optužbe Osmana Brkana, rođenog 08. 11. 1961. godine u Grušći u općini Konjic, gdje je i nastanjen, državljanina Bosne i Hercegovine, da je izvršio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavka 1. točke c) KZ-a BiH, u svezi sa člankom 29. istoga Zakona. Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine tereti optuženog da je kao pripadnik Armije BiH, skupa s drugim pripadnicima Armije BiH, došao u selo Blace u općini Konjic, koje je bilo nastanjeno pučanstvom srpske nacionalnosti. Tu su u jednoj kući zatekli četiri starice srpske nacionalnosti, od kojih je najmlađa imala 78 godina, a najstarija 84 godine. Optuženi Osman Brkan je iz puške ispalio neutvrđeni broj metaka u starice, što je za posljedicu imalo njihovu smrt, čija tijela ni do danas nisu pronađena.

Zbog svega navedenog, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine predlaže Apelacijskom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine da uvaži ovu žalbu i ukine pomenutu presudu na temelju članka 315. ZKP-a BiH, te održi pretres.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba