Vijesti

NOVINE „GLAS SRPSKE“ ODBIJAJU OBJAVITI DEMANTI TUŽITELJSTVA BiH. TUŽITELJI I TUŽITELJSTVO BiH RAZMATRAJU MOGUĆNOST TUŽBE ZBOG IZNOŠENJA NEISTINA

17.01.2014. 14:05

Tužiteljstvo BiH je uputilo demanti uredništvu i novinarki „Glasa Srpske“ zbog iznesenih grubih neistina o rezultatima rada Tužiteljstva BiH i pojedinih tužitelja, u članku objavljenom 16. 01. 2013. godine.

O svemu navedenom informirano je i Vijeće za tisak Bosne i Hercegovine, koje prati navedeni slučaj.

NOVINE „GLAS SRPSKE“ ODBIJAJU OBJAVITI DEMANTI TUŽITELJSTVA BiH. TUŽITELJI I TUŽITELJSTVO BiH RAZMATRAJU MOGUĆNOST TUŽBE ZBOG IZNOŠENJA NEISTINA

Naime, rezultati rada Tužiteljstva BiH su u 2012. godini bili jako dobri te je podignuto 188 optužnica protiv 368 osoba koje se terete za najteža kaznena djela, uključujući ratne zločine, organizirani kriminal i druga kaznena djela iz nadležnosti Tužiteljstva BiH.

Rezultati su u 2013. godini bili najbolji u povijesti Tužiteljstva BiH jer je optuženo čak 469 osoba, te se stiče dojam da se iznošenjem neistinitih navoda želi umanjiti izuzetan rezultat koji je ostvarilo Tužiteljstvo BiH.

Rezultate Tužiteljstva BiH su prepoznale relevantne domaće i međunarodne institucije, kao što su VSTV i Vijeće Europe, koje je u Izvješću o napretku BiH vrlo pozitivno ocijenilo angažman Tužiteljstva BiH na uspostavi vladavine prava i europskom putu naše zemlje.

U članku „Glasa Srpske“ izneseno je više od 20 neistina i netočnih podataka, u kojima su pogrešno navedeni čak i odjeli u kojima tužitelji rade, što ukazuje na grubo nepoznavanje autorice članka same institucije Tužiteljstva BiH, načina rada tužitelja, kao i sustava ocjenjivanja.

Zbog svega navedenog, Tužiteljstvo BiH je uputilo demanti sa ispravnim podacima i rezultatima rada, koje novine „Glas Srpske“ ne žele objaviti, pa zbog toga Tužiteljstvo BiH prosljeđuje ovu informaciju, kao i reagiranje, svim medijima i sredstvima informiranja u Bosni i Hercegovini.

Svim građanima Bosne i Hercegovine poručujemo da nastavljamo rad u borbi protiv organiziranog kriminala, ratnih zločina, korupcije i terorizma, radi zaštite vladavine prava i stvaranja sigurnijeg okruženja za sve građane naše zemlje, te u toj borbi neće biti nedodirljivih.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba