Vijesti

NOVINE „GLAS SRPSKE“ ODBIJAJU OBJAVITI DEMANTI TUŽILAŠTVA BiH. TUŽIOCI I TUŽILAŠTVO BiH RAZMATRAJU MOGUĆNOST TUŽBE ZBOG IZNOŠENJA NEISTINA

17.01.2014. 14:05

Tužilaštvo BiH je uputilo demanti uredništvu i novinarki „Glasa Srpske“ zbog iznesenih grubih neistina o rezultatima rada Tužilaštva BiH i pojedinih tužilaca, u članku objavljenom 16. 01. 2013. godine.

O svemu navedenom informirano je i Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine, koje prati navedeni slučaj.

NOVINE „GLAS SRPSKE“ ODBIJAJU OBJAVITI DEMANTI TUŽILAŠTVA BiH. TUŽIOCI I TUŽILAŠTVO BiH RAZMATRAJU MOGUĆNOST TUŽBE ZBOG IZNOŠENJA NEISTINA

Naime, rezultati rada Tužilaštva BiH su u 2012. godini bili jako dobri te je podignuto 188 optužnica protiv 368 osoba koje se terete za najteža krivična djela, uključujući ratne zločine, organizirani kriminal i druga krivična djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH.

Rezultati su u 2013. godini bili najbolji u historiji Tužilaštva BiH jer je optuženo čak 469 osoba, te se stiče dojam da se iznošenjem neistinitih navoda želi umanjiti izuzetan rezultat koji je ostvarilo Tužilaštvo BiH.

Rezultate Tužilaštva BiH su prepoznale relevantne domaće i međunarodne institucije, kao što su VSTV i Vijeće Evrope, koje je u Izvještaju o napretku BiH vrlo pozitivno ocijenilo angažman Tužilaštva BiH na uspostavi vladavine prava i evropskom putu naše zemlje.

U članku „Glasa Srpske“ izneseno je više od 20 neistina i netačnih podataka, u kojima su pogrešno navedeni čak i odjeli u kojima tužioci rade, što ukazuje na grubo nepoznavanje autorice članka same institucije Tužilaštva BiH, načina rada tužilaca, kao i sistema ocjenjivanja.

Zbog svega navedenog, Tužilaštvo BiH je uputilo demanti sa ispravnim podacima i rezultatima rada, koje novine „Glas Srpske“ ne žele objaviti, pa zbog toga Tužilaštvo BiH prosljeđuje ovu informaciju, kao i reagovanje, svim medijima i sredstvima informisanja u Bosni i Hercegovini.

Svim građanima Bosne i Hercegovine poručujemo da nastavljamo rad u borbi protiv organiziranog kriminala, ratnih zločina, korupcije i terorizma, radi zaštite vladavine prava i stvaranja sigurnijeg okruženja za sve građane naše zemlje, te u toj borbi neće biti nedodirljivih.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba