Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ НЕДОЗВОЉЕНОГ КОРИШТЕЊА АУТОРСКИХ ПРАВА

03.01.2014. 15:16

Тужилац Одјела III Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Расима Спахића, рођеног 05. 01. 1957. године у општини Зеница, гдје је и настањен, раније осуђиваног, држављанина БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ НЕДОЗВОЉЕНОГ КОРИШТЕЊА АУТОРСКИХ ПРАВА

Оптужница терети Расима Спахића да је као овлашћено лице за заступање Радија „БМ“ д.о.о. Зеница, дана 17. 04. 2010. године у Зеници, поводом обиљежавања 13. рођендана “БМ Радија”, супротно важећим законским одредбама о ауторском праву и сродним правима у Босни и Херцеговини, организовао одржавање солистичког концерта једног интерпретатора.

Како се у оптужници наводи, оптужени претходно није прибавио дозволу за кориштење ауторских дјела путем јавне изведбе од правног лица које је специјализовано за остваривање ауторских права, тј. од Агенције за заступање и заштиту ауторских права “Sine Qua Non” д.о.о. Сарајево, која је за обављање наведене дјелатности у складу са чланом 87. наведеног Закона добила одобрење Института за стандарде, мјеритељство и интелектуално власништво БиХ и која је према Уговору о узајамном заступању, закљученом са Друштвом за заштиту ауторских права из Београда (СОКОЈ) у Сарајеву дана 18. 02. 2005. године, искључиво овлашћена да на територији Босне и Херцеговине издаје потребне дозволе за сва јавна извођења музичких дјела.

Оптужени Расим Спахић се терети да је, без одобрења лица које је овлашћенo дати одобрење према закону Босне и Херцеговине, учинио доступним јавности ауторско дјело, чиме је учинио кривично дјело недозвољеног кориштења ауторских права из члана 243. става 1. КЗ-а БиХ, у вези са Законом о ауторском праву и сродним правима у Босни и Херцеговини („Службени гласник БиХ“ број: 7/02).

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba