Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NEDOZVOLJENE UPORABE AUTORSKIH PRAVA

03.01.2014. 15:16

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Rasima Spahića, rođenog 05. 01. 1957. godine u općini Zenica, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NEDOZVOLJENE UPORABE AUTORSKIH PRAVA

Optužnica tereti Rasima Spahića da je kao ovlaštena osoba za zastupanje Radija „BM“ d.o.o. Zenica, dana 17. 04. 2010. godine u Zenici, povodom obilježavanja 13. rođendana “BM Radija”, protivno važećim zakonskim odredbama o autorskom pravu i srodnim pravima u Bosni i Hercegovini, organizirao održavanje solističkog koncerta jednog interpretatora.

Kako se u optužnici navodi, optuženi prethodno nije pribavio dozvolu za korištenje autorskih djela putem javne izvedbe od pravne osobe specijalizirane za ostvarivanje autorskih prava, tj. od Agencije za zastupanje i zaštitu autorskih prava “Sine Qua Non” d.o.o. Sarajevo, koja je za obavljanje navedene djelatnosti sukladno članku 87. navedenog Zakona dobila odobrenje Instituta za standarde, mjeriteljstvo i intelektualno vlasništvo BiH i koja je prema Ugovoru o uzajamnom zastupanju, zaključenom sa Društvom za zaštitu autorskih prava iz Beograda (SOKOJ) u Sarajevu dana 18. 02. 2005. godine, isključivo ovlaštena da na teritoriju Bosne i Hercegovine izdaje potrebne dozvole za sva javna izvođenja muzičkih djela.

Optuženi Rasim Spahić se tereti da je, bez odobrenja osobe koja je ovlaštena dati odobrenje prema zakonu Bosne i Hercegovine, učinio dostupnim javnosti autorsko djelo, čime je počinio kazneno djelo nedozvoljene uporabe autorskih prava iz članka 243. stavka 1. KZ-a BiH, u svezi sa Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik BiH“ broj: 7/02).

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba