Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 3 OSOBE ZBOG RATNOG ZLOČINA

03.01.2014. 15:07

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv 3 osobe koje se terete za ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Kalinovika.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 3 OSOBE ZBOG RATNOG ZLOČINA

Optužnica je podignuta protiv:

-     Marinka Bjelice, rođenog 06. 03. 1946. godine u mjestu Vrbovnik, općina Trnovo, gdje je i nastanjen, državljanina Bosne i Hercegovine,

-    Zorana Bjelice, rođenog 03. 02. 1966. godine u mjestu Vrbovnik, općina Trnovo, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina Bosne i Hercegovine i

-   Tripković Novice zvanog „VOJVODA“, rođenog 13. 01. 1947. godine u mjestu Vratkovići, općina Gacko, ranije osuđivanog, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata u RBiH, kao pripadnici Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, u toku mjeseca augusta 1992. godine u Osnovnoj školi „Miladin Radojević“ u Kalinoviku, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava pri tome kršeći odredbe člana 3. Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12. 08. 1949. godine.

U optužnici se navodi da su optuženi došli naoružani automatskim puškama u prostorije O.Š. „Miladin Radojević“ u Kalinoviku, u kojoj su bili zatvoreni civili bošnjačke nacionalnosti, i pored protivljenja stražara koji su čuvali zatvorene civile, sudjelovali u ubijanju i namjernom nanošenju snažnog fizičkog ili psihičkog bola ili patnje (mučenje) i drugim nečovječnim postupcima prema civilnom stanovništvu, što je za posljedicu imalo smrt četiri osobe.

Kako se, između ostalog, navodi u optužnici, pripadnici SJB Kalinovik su, zajedno sa pripadnicima Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, iz Kalinovika organizovali iznošenje tijela ubijenih civila u dekama i njihovo odvoženje u Graiseljsko polje, općina Kalinovik, gdje su 2009. godine ekshumirana i identifikovana tijela Suada Hasanbegovića, Sejde Keše i Edina Biče, dok tijelo Hašima Hatića nije pronađeno i do danas se vodi kao nestala osoba.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stava 1. tačke c) KZ-a BiH, u vezi sa članom 180. stavom 1. i članom 29. istog Zakona.

Optužnica je, zajedno sa dokaznim materijalom, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba