Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЧЕТИРИ ЛИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА

31.12.2013. 11:13

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЧЕТИРИ ЛИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА

- З. Т. (1983) из Шамца, раније осуђиваног, држављанина БиХ,

- С. С. (1985) из Шамца, раније осуђиваног, држављанина БиХ,

- С. М. (1974) из Бање Луке, раније осуђиваног, држављанина БиХ и

- Д. М. (1979) из Бање Луке, држављанина БиХ.

Оптужени З. Т. се терети да је у периоду од јуна 2012. године до фебруара 2013. године, са циљем вршења кривичног дјела кријумчарење из члана 214. ставова 1. и 2. КЗ-а БиХ, организовао и руководио групом за организовани криминал у смислу члана 1. става 20. КЗ-а БиХ. Овој групи су приступили остали наведени оптужени. Група је организована да би, избјегавајући мјере царинске контроле, више пута преко граничних прелаза Рача, Павловића мост и Шепак, вршила преношење сигурно више од хиљаду пакета цигарета са подручја Републике Србије на подручје Босне и Херцеговине, са циљем њихове даље препродаје на подручју Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, а све ради стицања противправне имовинске користи.

Како се у оптужници наводи, овако организована група је преко царинских линија са подручја Босне и Херцеговине више пута извршила пренос и више пакета медицинских препарата, чији увоз и извоз је забрањен, ограничен и за чије држање је потребна посебна дозвола и одобрење надлежног органа (ампуле Lidokain, ињекције Adrenalin 40 мг + 0,025 мг, Ubistein forte 40 мг/мл+0,01 мг/мл, цемент за подлогу пломбе, цемент за цементирање безметалних круна, капсулиране пломбе, пломбе у чврстом стању и пломбе у течном стању).

Првооптужени З. Т. се терети и да је, са циљем извршења кривичног дјела неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. става 1. КЗ-а БиХ и због стицања противправне имовинске користи, организовао групу људи у смислу члана 1. става 19. КЗ-а БиХ због неовлаштене купопродаје, преноса, превоза, држања, посредовања у даљој продаји, увоза и извоза, слања и испоруке опојне дроге „кокаин“, која је важећим законским прописима проглашена опојном дрогом и чији се промет може обављати само на основу дозволе надлежног органа, у складу са важећим законским одредбама, и то са подручја Босне и Херцеговине на подручје Републике Хрватске. Овој групи су приступила њему позната лица са подручја Републике Хрватске и Републике Србије. 

Оптужени З. Т. се терети да је учинио кривично дјело организирани криминал из члана 250. става 3. у вези са кривичним дјелом кријумчарење из члана 214. ставова 1. и 2., у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. става 1. КЗ-а БиХ, а све у вези са чланом 53. КЗ-а БиХ. Оптужени С. С. се терети да је учинио кривично дјело организирани криминал из члана 250. става 2. у вези са кривичним дјелом кријумчарење из члана 214. става 1. КЗ-а БиХ, а оптужени С. М. и Д. М. се терете да су учинили кривично дјело организирани криминал из члана 250. става 2. у вези са кривичним дјелом кријумчарење из члана 214. ставови 1. и 2. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba