Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ČETIRI OSOBE ZBOG KRIJUMČARENJA

31.12.2013. 11:13

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ČETIRI OSOBE ZBOG KRIJUMČARENJA

- Z. T. (1983) iz Šamca, ranije osuđivanog, državljanina BiH,

- S. S. (1985) iz Šamca, ranije osuđivanog, državljanina BiH,

- S. M. (1974) iz Banjaluke, ranije osuđivanog, državljanina BiH i

- D. M. (1979) iz Banjaluke, državljanina BiH.

Optuženi Z. T. se tereti da je u razdoblju od lipnja 2012. godine do veljače 2013. godine, s ciljem vršenja kaznenoga djela krijumčarenje iz članka 214. stavaka 1. i 2. KZ-a BiH, organizirao i rukovodio skupinom za organizirani kriminal u smislu članka 1. stavka 20. KZ-a BiH. Ovoj skupini su pristupili ostali navedeni optuženi. Skupina je organizirana da bi, izbjegavajući mjere carinske kontrole, više puta preko graničnih prijelaza Rača, Pavlovića most i Šepak, vršila prenošenje sigurno više od tisuću paketa cigareta sa područja Republike Srbije na područje Bosne i Hercegovine, s ciljem njihove daljnje preprodaje na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, a sve radi stjecanja protupravne imovinske koristi.

Kako se u optužnici navodi, ovako organizirana skupina je preko carinskih crta sa područja Bosne i Hercegovine više puta izvršila prijenos i više paketa medicinskih preparata, čiji je uvoz i izvoz zabranjen, ograničen i za čije držanje je potrebna posebna dozvola i odobrenje nadležnog tijela (ampule Lidokain, injekcije Adrenalin 40 mg + 0,025 mg, Ubistein forte 40 mg/ml+0,01 mg/ml, cement za podlogu plombe, cement za cementiranje bezmetalnih kruna, kapsulirane plombe, plombe u čvrstom stanju i plombe u tečnom stanju).

Prvooptuženi Z. T. se tereti i da je, s ciljem izvršenja kaznenoga djela neovlašteni promet opojnim drogama iz članka 195. stavka 1. KZ-a BiH i zbog stjecanja protupravne imovinske koristi, organizirao skupinu ljudi u smislu članka 1. stavka 19. KZ-a BiH zbog neovlaštene kupoprodaje, prijenosa, prijevoza, držanja, posredovanja u daljnjoj prodaji, uvoza i izvoza, slanja i isporuke opojne droge „kokain“, koja je važećim zakonskim propisima proglašena opojnom drogom i čiji se promet može obavljati samo na temelju dozvole nadležnoga tijela sukladno važećim zakonskim odredbama, i to sa područja Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske. Ovoj skupini su pristupile njemu poznate osobe sa područja Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Optuženi Z. T. se tereti da je počinio kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. stavka 3. u svezi sa kaznenim djelom krijumčarenje iz članka 214. stavaka 1. i 2., u svezi sa kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz članka 195. stavka 1. KZ-a BiH, a sve u svezi sa člankom 53. KZ-a BiH. Optuženi S. S. se tereti da je počinio kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. stavka 2. u svezi sa kaznenim djelom krijumčarenje iz članka 214. stavka 1. KZ-a BiH, a optuženi S. M. i D. M. se terete da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. stavka 2. u svezi sa kaznenim djelom krijumčarenje iz članka 214. stavci 1. i 2. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba