Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ČETIRI OSOBE ZBOG KRIJUMČARENJA

31.12.2013. 11:13

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ČETIRI OSOBE ZBOG KRIJUMČARENJA

- Z. T. (1983) iz Šamca, ranije osuđivanog, državljanina BiH,

- S. S. (1985) iz Šamca, ranije osuđivanog, državljanina BiH,

- S. M. (1974) iz Banjaluke, ranije osuđivanog, državljanina BiH i

- D. M. (1979) iz Banjaluke, državljanina BiH.

Optuženi Z. T. se tereti da je u periodu od juna 2012. godine do februara 2013. godine, sa ciljem vršenja krivičnog djela krijumčarenje iz člana 214. stavova 1. i 2. KZ-a BiH, organizovao i rukovodio grupom za organizovani kriminal u smislu člana 1. stava 20. KZ-a BiH. Ovoj grupi su pristupili ostali navedeni optuženi. Grupa je organizovana da bi, izbjegavajući mjere carinske kontrole, više puta preko graničnih prelaza Rača, Pavlovića most i Šepak, vršila prenošenje sigurno više od hiljadu paketa cigareta sa područja Republike Srbije na područje Bosne i Hercegovine, sa ciljem njihove dalje preprodaje na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, a sve radi sticanja protivpravne imovinske koristi.

Kako se u optužnici navodi, ovako organizovana grupa je preko carinskih linija sa područja Bosne i Hercegovine više puta izvršila prenos i više paketa medicinskih preparata, čiji je uvoz i izvoz zabranjen, ograničen i za čije držanje je potrebna posebna dozvola i odobrenje nadležnog organa (ampule Lidokain, injekcije Adrenalin 40 mg + 0,025 mg, Ubistein forte 40 mg/ml+0,01 mg/ml, cement za podlogu plombe, cement za cementiranje bezmetalnih kruna, kapsulirane plombe, plombe u čvrstom stanju i plombe u tečnom stanju).

Prvooptuženi Z. T. se tereti i da je, s ciljem izvršenja krivičnog djela neovlašteni promet opojnih droga iz člana 195. stava 1. KZ-a BiH i zbog sticanja protivpravne imovinske koristi, organizovao grupu ljudi u smislu člana 1. stava 19. KZ-a BiH zbog neovlaštene kupoprodaje, prenosa, prevoza, držanja, posredovanja u daljoj prodaji, uvoza i izvoza, slanja i isporuke opojne droge „kokain“, koja je važećim zakonskim propisima proglašena opojnom drogom i čiji se promet može obavljati samo na osnovu dozvole nadležnog organa u skladu sa važećim zakonskim odredbama, i to sa područja Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske. Ovoj grupi su pristupile njemu poznate osobe sa područja Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Optuženi Z. T. se tereti da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stava 3. u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje iz člana 214. stavovi 1. i 2., u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stava 1. KZ-a BiH, a sve u vezi sa članom 53. KZ-a BiH. Optuženi S. S. se tereti da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stava 2. u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje iz člana 214. stava 1. KZ-a BiH, a optuženi S. M. i D. M. se terete da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stava 2. u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje iz člana 214. stavovi 1. i 2. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba