Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПЕРИЦЕ АЏИЋА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА НА ПОДРУЧЈУ ЖЕПЧА 1993. ГОДИНЕ

31.12.2013. 11:07

Тужилац из Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против Перице Аџића, рођеног 11. 06. 1973. године у Жепчу, држављанина БиХ и Р Хрватске.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПЕРИЦЕ АЏИЋА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА НА ПОДРУЧЈУ ЖЕПЧА 1993. ГОДИНЕ

Оптужени се терети да је у вријеме рата у Босни и Херцеговини и оружаног сукоба између јединица Хрватског вијећа обране и Армије РБиХ током 1993. године на подручју општине Жепче, као припадник ХВО-а поступио супротно правилима међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити рањеника и болесника за вријеме оружаних сукоба.

Он се терети да је у мјесецу јуну 1993. године дошао са још једним припадником ХВО-а у школу гдје су били смјештени рањени припадници Армије РБиХ бошњачке националности, након чега је истјерао на ходник све рањене припаднике Армије РБиХ, њих око 15 који су се могли кретати, пришао креветима гдје су два рањеника примала инфузију, разбио инфузију те уз стално застрашивање жртава на дискриминаторској основи, јер су бошњачке националности, испалио пуцањ из пиштоља у рањеника који је примао инфузију те му нанио још једну простријелну рану, након чега је пријетио другом рањенику да ће их обојицу убити, прислањајући му цијев пиштоља на главу и тијело.

Након тога је дошао у просторију гдје су се налазила још два рањеника, које је застрашивао и пријетио им да ће их убити, пријетећи и дјетету старом 3 године, које је ту било смјештено са рањеном мајком.

Оптужени се терети да је починио мучење и нечовјечно поступање, као и наношење великих патњи или озљеда тијела или повреда здравља рањеним лицима бошњачке националности, чиме је починио кривично дјело ратни злочин против рањеника и болесника из члана 174. КЗ-а БиХ.

Оптужница је, заједно да доказним материјалом, прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba