Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДОБРИЦЕ ВИДОВИЋА И МИРОСЛАВА МИШИЋА

30.12.2013. 15:24

Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу против два лица која се терете да су починила кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. става 1. тачке х) у вези са тачком а), чланом 180. ставом 1. и у вези са чланом 29. Кривичног закона БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДОБРИЦЕ ВИДОВИЋА И МИРОСЛАВА МИШИЋА

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Добрице Видовића, рођеног 13. 10. 1967. године у Какњу, настањеног у Бијељини, држављанина БиХ и Р Србије и 

- Мирослава Мишића, рођеног 08. 07. 1970. године у мјесту Витковци, општина Тешањ, настањеног у Добоју, држављанина БиХ.  

Наведени оптужени се терете да су, као припадници Центра за обуку Јахорина, Специјалне бригаде полиције (СБП) МУП-а РС, I чете 3. вода, у периоду од 10. 07. до 19. 07. 1995. године, за вријеме напада ВРС и МУП-а РС на заштићену зону УН-а Сребреница, поступајући индивидуално и заједно са другима вршили прогон цивилног бошњачког становништва на политичкој, националној, етничкој, културној, вјерској основи, убиствима цивилног становништва.

Оптужени се терете да су дана 13. јула 1995. године, у вечерњим часовима у мјесту Сандићи, општина Братунац, на цести која повезује мјеста Братунац и Коњевић Поље, заједно са осталим припадницима те јединице вршили заробљавање мушкараца Бошњака који су покушавали побјећи, заробили и извршили стријељање 10 заробљених мушкараца Бошњака, од који је 6 било рањено, пуцајући из аутоматске пушке рафалима на њих док су лежали на трави поред саме цесте.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba