Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DOBRICE VIDOVIĆA I MIROSLAVA MIŠIĆA

30.12.2013. 15:24

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv dvije osobe koje se terete da su počinile krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stavа 1. tačke h) u vezi sa tačkom a), članom 180. stavom 1. i u vezi sa članom 29. Krivičnog zakona BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DOBRICE VIDOVIĆA I MIROSLAVA MIŠIĆA

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Dobrice Vidovića, rođenog 13. 10. 1967. godine u Kaknju, nastanjenog u Bijeljini, državljanina BiH i R Srbije i 

- Miroslava Mišića, rođenog 08. 07. 1970. godine u mjestu Vitkovci, općina Tešanj, nastanjenog u Doboju, državljanina BiH.  

Navedeni optuženi se terete da su, kao pripadnici Centra za obuku Jahorina, Specijalne brigade policije (SBP) MUP-a RS, I čete 3. voda, u periodu od 10. 07. do 19. 07. 1995. godine, za vrijeme napada VRS i MUP-a RS na zaštićenu zonu UN-a Srebrenica, postupajući individualno i zajedno sa drugima vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj, vjerskoj osnovi, ubistvima civilnog stanovništva.

Optuženi se terete da su dana 13. jula 1995. godine, u večernjim satima u mjestu Sandići, opština Bratunac, na cesti koja povezuje mjesta Bratunac i Konjević Polje, zajedno sa ostalim pripadnicima te jedinice vršili zarobljavanje muškaraca Bošnjaka koji su pokušavali pobjeći, zarobili i izvršili strijeljanje 10 zarobljenih muškaraca Bošnjaka, od koji je 6 bilo ranjeno, pucajući iz automatske puške rafalima na njih dok su ležali na travi pored same ceste.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba