Vijesti

PREDLOŽEN PRIJEDLOG PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG KOJI JE LIŠEN SLOBODE U OKVIRU AKCIJE „ZENIT“

23.12.2013. 15:47

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog, koji je lišen slobode u okviru jučerašnje akcije usmjerene na otkrivanje međunarodne trgovine drogama.

PREDLOŽEN PRIJEDLOG PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG KOJI JE LIŠEN SLOBODE U OKVIRU AKCIJE „ZENIT“

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je za osumnjičenog G. I. (1979) iz Zenice, državljanina BiH.

Prema prikupljenim dokazima, ovaj osumnjičeni je, djelujući u okviru organizirane kriminalne grupe koja se bavila nedozvoljenom međunarodnom trgovinom opojnim drogama, prvenstveno „speed“ i „skank“, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, prodavao opojnu drogu na području unutar BiH i dalje za područje Austrije i Holandije.

Navedeni osumnjičeni se tereti da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stava 3. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stava 1. KZ-a BiH.

Tužilac je predložio određivanje mjere pritvora iz razloga predviđenih članom 132. stavom 1. tačkama b) i c) ZKP-a BiH.

Između ostalog, mjera pritvora je predložena zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao prikrivati dokaze, uticati na svjedoke ili saučesnike u cilju onemogućavanja prikupljanja dokaza i provođenja istrage, ali i zbog opravdane sumnje da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, a tužilaštvo nastavlja istragu u ovom predmetu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba