Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА. ДВОЈИЦА ОПТУЖЕНИХ СУ АКТИВНИ ПОЛИЦАЈЦИ

20.12.2013. 15:30

Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу против три лица која се терете да су починила кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. става 1. тачке ц), а у вези са чланом 180. ставом 1. и чланом 29. КЗ-а БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА. ДВОЈИЦА ОПТУЖЕНИХ СУ АКТИВНИ ПОЛИЦАЈЦИ

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Азема Ибровића (1970), држављанина Босне и Херцеговине и Републике Србије,

- Енеса Максумића (1969), држављанина Босне и Херцеговине и

- Јусуфа Хиндића (1954), држављанина Босне и Херцеговине.

Оптужени се терете да су за вријеме рата у БиХ и оружаног сукоба између припадника Армије Републике Босне и Херцеговине и Хрватског вијећа обране, Азем Ибровић и Енес Максумић у својству активних полицајаца Станице јавне безбједности Јабланица, а Јусуф Хиндић у својству припадника 44. бригаде АРБиХ, поступали супротно члановима 3. и 147. Женевске конвенције о заштити грађанских лица у вријеме рата од 12. 08. 1949. године, те члану 75. ставу 2. тачки а) Допунског протокола о међународним оружаним сукобима из исте Женевске конвенције.

Они се терете да су у ноћи 28./29. 07. 1993. године у заробљеничком објекту „Музеј - Битка на Неретви“ у Јабланици, гдје су били заробљени цивили хрватске националности као и заробљени припадници Хрватског вијећа обране, учествовали у насиљу над животом, здрављем или физичким односно менталним благостањем људи, а нарочито у нечовјечном поступању и мучењу сваке врсте.

Мучење и нечовјечно поступање према једном оштећеном лицу је за посљедицу имало наношење тешких физичких озљеда.

Оптужница је, заједно са доказним материјалом, прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba