Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 4 OSOBE ZBOG RATNOG ZLOČINA

18.12.2013. 15:17

Tužitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv 4 optužene osobe koje se terete za ratne zločine počinjene nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Banovića.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 4 OSOBE ZBOG RATNOG ZLOČINA

Optužnica je podignuta protiv:

-          Eseda Kočića, Miralema Čolića, Fikreta Mrkonjića i Mirze Dedića, državljana BiH.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između pripadnika Vojske Republike Srpske i Teritorijalne odbrane RBiH na području opštine Banovići, u svojstvu pripadnika Vojne policije i policijskih struktura Štaba TO opštine Banovići i Policijske stanice SJB Banovići, zajedno sa drugim pripadnicima civilne i Vojne policije, kao i drugim vojnim i civilnim osobama, kršili odredbe članka 3. stavka 1. točaka a) i c) IV Ženevske konvencije.

Optuženi se terete da su, u razdoblju od početka svibnja 1992. godine do konca srpnja 1992. godine, u zatočeničkom objektu zgrade „Željezničkog saobraćaja“ u Banovićima gdje su bile zatočene osobe srpske nacionalnosti, sudjelovali u ubojstvu, sakaćenju, svireposti, mučenju, nečovječnom postupanju, nanošenju povreda tjelesnog integriteta i zdravlja, te pljački osobnih stvari.

Oni se terete da su zatočenike, civile srpske nacionalnosti, tukli raznim predmetima i oruđima, da su žrtve mučili na izrazito ponižavajuće načine, prijetili im smrću uz guranje cijevi vatrenog oružja u usta te ih nakon premlaćivanja, teško ozlijeđene i sa višestrukim prijelomima, ostavljali zatočene bez liječničke pomoći i po nekoliko dana.

Od posljedica premlaćivanja jedan zatočenik je preminuo.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. u svezi sa člancima 180. i 29. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je, zajedno sa dokaznim materijalom, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba