Вијести

У САРАЈЕВУ СЕ ОДРЖАВА ПРВИ ТРИЛАТЕРАЛНИ САСТАНАК ГЛАВНИХ ТУЖИЛАЦА БиХ, СРБИЈЕ И ХРВАТСКЕ, У ОКВИРУ ПРОТОКОЛА О САРАДЊИ У ПРОЦЕСУИРАЊУ РАТНИХ ЗЛОЧИНА. ДОГОВОРЕНЕ КОНКРЕТНЕ АКТИВНОСТИ И САРАДЊА У ВИШЕ ПРЕДМЕТА

16.12.2013. 14:50

У згради Делегације ЕУ у Сарајеву одржава се трилатерални састанак главних тужилаца Горана Салиховића, Младена Бајића и Владимира Вукчевића са сарадницима, на којем разговарају о конкретно реализованој сарадњи између тужилаштава, на основу протокола о сарадњи у кривичном процесуирању починилаца ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида, потписаних између тужилаштава.

У САРАЈЕВУ СЕ ОДРЖАВА ПРВИ ТРИЛАТЕРАЛНИ САСТАНАК ГЛАВНИХ ТУЖИЛАЦА БиХ, СРБИЈЕ И ХРВАТСКЕ, У ОКВИРУ ПРОТОКОЛА О САРАДЊИ У ПРОЦЕСУИРАЊУ РАТНИХ ЗЛОЧИНА. ДОГОВОРЕНЕ КОНКРЕТНЕ АКТИВНОСТИ И САРАДЊА У ВИШЕ ПРЕДМЕТА

Ово је први састанак након потписивања протокола на којем учествују представници сва три тужилаштва, што је позитиван помак у јачању сарадње.

На почетку састанка присутне су поздравили и представници Правног одсјека специјалног представника ЕУ у БиХ, који су подржали сарадњу између тужилаштава региона ради подршке успостављању владавине права и јачања процеса мира и помирења у земљама региона.

На састанку је разговарано о до сада реализованој сарадњи на конкретним предметима, реализованој у већем броју предмета, као и модалитетима сарадње у будућности како би се максимално убрзало кривично процесуирање починилаца ратних злочина.

Главни тужиоци су истакли да настављају даље са сарадњом како би се онемогућило било какво сaкривање осумњичeних и оптужених лица, која се од процесуирања сaкривају уз помоћ држављанства друге државе, те да ће сарадња бити интензивнија.

На састанку је закључено да ће бити именовани официри за везу који ће у техничком аспекту побољшати и унаприједити комуникацију између тужилаштава.

Јачање сарадње између тужилаштава је позитиван помак подржан и закључцима структуралног дијалога о реформи правосуђа, а сарадња је позитивно оцијењена од стране Европске уније, као велики корак у процесу успостављања владавине права у региону, у процесу приближавања европским интеграцијама.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba