Vijesti

U SARAJEVU SE ODRŽAVA PRVI TRILATERALNI SASTANAK GLAVNIH TUŽITELJA BiH, SRBIJE I HRVATSKE, U OKVIRU PROTOKOLA O SURADNJI U PROCESUIRANJU RATNIH ZLOČINA. DOGOVORENE KONKRETNE AKTIVNOSTI I SURADNJA U VIŠE PREDMETA

16.12.2013. 14:50

U zgradi Izaslanstva EU u Sarajevu održava se trilateralni sastanak glavnih tužitelja Gorana Salihovića, Mladena Bajića i Vladimira Vukčevića sa suradnicima, na kojem razgovaraju o konkretno realiziranoj suradnji između tužiteljstava, na temelju protokola o suradnji u kaznenom procesuiranju počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, potpisanih između tužiteljstava.

U SARAJEVU SE ODRŽAVA PRVI TRILATERALNI SASTANAK GLAVNIH TUŽITELJA BiH, SRBIJE I HRVATSKE, U OKVIRU PROTOKOLA O SURADNJI U PROCESUIRANJU RATNIH ZLOČINA. DOGOVORENE KONKRETNE AKTIVNOSTI I SURADNJA U VIŠE PREDMETA

Ovo je prvi sastanak nakon potpisivanja protokola na kojem sudjeluju predstavnici sva tri tužiteljstva, što je pozitivan pomak u jačanju suradnje.

Na početku sastanka nazočne su pozdravili i predstavnici Pravnog odjela specijalnog predstavnika EU u BiH, koji su podržali suradnju između tužiteljstava regije radi potpore uspostavi vladavine prava i jačanja procesa mira i pomirenja u zemljama regije.

Na sastanku je razgovarano o do sada realiziranoj suradnji na konkretnim predmetima, realiziranoj u većem broju predmeta, kao i modalitetima suradnje u budućnosti kako bi se maksimalno ubrzalo kazneno procesuiranje počinitelja ratnih zločina.

Glavni tužitelji su istakli da nastavljaju dalje sa suradnjom kako bi se onemogućilo bilo kakvo skrivanje osumnjičenih i optuženih osoba, koje se od procesuiranja skrivaju uz pomoć državljanstva druge države, te da će se suradnja intenzivirati.

Na sastanku je zaključeno da će biti imenovani časnici za vezu koji će u tehničkom aspektu poboljšati i unaprijediti komunikaciju između tužiteljstava.

Jačanje suradnje između tužiteljstava je pozitivan pomak podržan i zaključcima strukturiranog dijaloga o reformi pravosuđa, a suradnja je pozitivno ocijenjena od strane Europske unije, kao veliki korak u procesu uspostave vladavine prava u regiji, u procesu približavanja europskim integracijama.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba