Вијести

ПОДИГНУТА НАЈВЕЋА ОПТУЖНИЦА ЗА ОРГАНИЗОВАНИ И ФИНАНСИЈСКИ КРИМИНАЛ У ПОСТДЕЈТОНСКОЈ БиХ. 23 ФИЗИЧКА И ПРАВНА ЛИЦА ТЕРЕТЕ СЕ ЗА УТАЈЕ ПОРЕЗА И НЕЗАКОНИТ ПОВРАТ ПДВ-а У ИЗНОСУ ОД ОКО 10 МИЛИОНА КМ

16.12.2013. 14:42

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу у предмету Млађен Кекеровић и др.

ПОДИГНУТА НАЈВЕЋА ОПТУЖНИЦА ЗА ОРГАНИЗОВАНИ И ФИНАНСИЈСКИ КРИМИНАЛ У ПОСТДЕЈТОНСКОЈ БиХ. 23 ФИЗИЧКА И ПРАВНА ЛИЦА ТЕРЕТЕ СЕ ЗА УТАЈЕ ПОРЕЗА И НЕЗАКОНИТ ПОВРАТ ПДВ-а У ИЗНОСУ ОД ОКО 10 МИЛИОНА КМ

Оптужница се односи на 23 физичка и правна лица, која се терете за кривична дјела организирани криминал, прање новца и порезне утаје, спречавање доказивања те фалсификовање или уништавање пословних или трговачких књига или исправа.

Оптужена лица се терете да су у дужем периоду, дјелујући као увезана организација, у међусобном договору извршила утаје пореза и незаконити поврат ПДВ-а у износу од око 10 милиона КМ.

Тужилаштво БиХ је затражило, а суд је одобрио, блокаду имовине у вишемилионским износима, која се односи на некретнине, односно пословне зграде, објекте и куће на подручју Лакташа, Козарске Дубице, Приједора и других градова, као и блокаду покретне имовине која се односи на машине и теретна возила.

У оквиру овог предмета биће предложено одузимање велике незаконито стечене имовинске користи остварене учињењем кривичних дјела.

Ради се о најобимнијој оптужници за кривична дјела финансијског криминала подигнутој у постдејтонској Босни и Херцеговини. Уз оптужницу, Суду БиХ ће бити прослијеђено више од 1000 доказних материјала, те предложено саслушање око 50 свједока оптужбе и 2 стручна вјештака.

Тим Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, који су чинили тужилац, стручни сарадници, истражилац економске струке и приправници, на овој истрази је интензивно радио неколико година, заједно са овлаштеним службеним лицима Управе за индиректно опорезивање БиХ и полицијским службеницима SIPA-e.

Три осумњичена лица се налазе у притвору, а Тужилаштво БиХ истрагу наставља даље с циљем откривања и доказивања одговорности осумњичених овлашћених службених лица у Управи за индиректно опорезивање БиХ, које су омогућиле незаконит поврат ПДВ-а у вишемилионским износима.

Тужилаштво БиХ наставља даље у борби против организованог криминала и корупције ради заштите владавине права и економског система Босне и Херцеговине те стварања безбједнијег окружења за живот свих грађана Босне и Херцеговине, а у свјетлу приближавања наше земље европским интеграцијама.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba