Vijesti

PODIGNUTA NAJVEĆA OPTUŽNICA ZA ORGANIZIRANI I FINANCIJSKI KRIMINAL U POSTDEJTONSKOJ BiH. 23 FIZIČKE I PRAVNE OSOBE TERETE SE ZA POREZNE UTAJE I NEZAKONIT POVRAT PDV-a U IZNOSU OD OKO 10 MILIJUNA KM

16.12.2013. 14:42

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu u predmetu Mlađen Kekerović i dr.

PODIGNUTA NAJVEĆA OPTUŽNICA ZA ORGANIZIRANI I FINANCIJSKI KRIMINAL U POSTDEJTONSKOJ BiH. 23 FIZIČKE I PRAVNE OSOBE TERETE SE ZA POREZNE UTAJE I NEZAKONIT POVRAT PDV-a U IZNOSU OD OKO 10 MILIJUNA KM

Optužnica se odnosi na 23 fizičke i pravne osobe koje se terete za kaznena djela organizirani kriminal, pranje novca i porezne utaje, sprječavanje dokazivanja te falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Optužene osobe se terete da su u dužem razdoblju, djelujući kao uvezana organizacija, u međusobnom dogovoru izvršile porezne utaje i nezakonit povrat PDV-a u iznosu od oko 10 milijuna KM.

Tužiteljstvo BiH je zatražilo, a sud je odobrio, blokadu imovine u višemilijunskim iznosima, koja se odnosi na nekretnine, odnosno poslovne zgrade, objekte i kuće na području Laktaša, Kozarske Dubice, Prijedora i drugih gradova, kao i blokadu pokretne imovine koja se odnosi na strojeve i teretna vozila.

U okviru ovog predmeta bit će predloženo oduzimanje velike nezakonito stečene imovinske koristi ostvarene počinjenjem kaznenih djela.

Radi se o najopsežnijoj optužnici za kaznena djela financijskog kriminala podignutoj u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini. Uz optužnicu, Sudu BiH će biti proslijeđeno više od 1000 dokaznih materijala, te predloženo saslušanje oko 50 svjedoka optužbe i 2 stručna vještaka.

Tim Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, koji su sačinjavali tužitelj, stručni suradnici, istražitelj ekonomske struke i vježbenici, na ovoj istrazi je intenzivno radio nekoliko godina, skupa sa ovlaštenim djelatnim osobama Uprave za neizravno oporezivanje BiH i policijskim djelatnicima SIPA-e.

Tri osumnjičene osobe se nalaze u pritvoru, a Tužiteljstvo BiH istragu nastavlja dalje s ciljem otkrivanja i dokazivanja odgovornosti osumnjičenih ovlaštenih službenih osoba u Upravi za neizravno oporezivanje BiH, koje su omogućile nezakonit povrat PDV-a u višemilijunskim iznosima.

Tužiteljstvo BiH nastavlja dalje u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije radi zaštite vladavine prava i ekonomskog sustava Bosne i Hercegovine te stvaranja sigurnijeg okruženja za život svih građana Bosne i Hercegovine, a u svjetlu približavanja naše zemlje europskim integracijama.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba