Vijesti

ULOŽENA ŽALBA NA KAZNENOPRAVNU SANKCIJU MARIJANU PERKOVIĆU

12.12.2013. 13:06

Nezadovoljno visinom izrečene kazne, Tužiteljstvo BiH je uložilo žalbu na presudu u predmetu protiv Marijana Perkovića, osuđenog na kaznu zatvora u trajanju od devet (9) mjeseci zbog kaznenog djela krivotvorenje novca iz članka 205. stavka 1. KZ-a BiH.

ULOŽENA ŽALBA NA KAZNENOPRAVNU SANKCIJU MARIJANU PERKOVIĆU

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH uputio je vijeću Apelacijskog odjeljenja Suda BiH žalbu na presudu u predmetu protiv Marijana Perkovića, rođenog 23. 09. 1976. godine u Livnu, nastanjenog u Sarajevu, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Presudom Suda BiH od 22. 11. 2013. godine, Marijan Perković je oglašen krivim za kazneno djelo krivotvorenje novca iz članka 205. stavka 1. KZ-a BiH i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od devet (9) mjeseci.

Optuženi Marijan Perković se tereti da je dana 07. 03. 2003. godine u Sarajevu platio robu krivotvorenom novčanicom u apoenu od 200,00 KM, za koju je znao da je krivotvorena.

Prigodom pretresa, ovlaštene službene osobe PU Ilidža su pronašle i oduzele od optuženog još dvije krivotvorene novčanice u apoenima od po 200,00 KM koje je istodobno posjedovao, a za koje je znao da su krivotvorene.

Tužiteljstvo BiH, nezadovoljno visinom izrečene kazne, dana 11. 12. 2013. godine uputilo je žalbu vijeću Apelacijskog odjeljenja Suda BiH zbog odluke o kaznenopravnoj sankciji. Tužiteljstvo BiH je mišljenja da je Sud prigodom odmjeravanja sankcije imao u vidu zakonom propisanu kaznu za kazneno djelo krivotvorenja novca iz članka 205. stavka 1. KZ-a BiH, svrhu kažnjavanja, te sve okolnosti koje utječu da kazna bude manja ili veća, olakotne i otegotne okolnosti, te osobito stupanj kaznene odgovornosti, pobude iz kojih je djelo učinjeno, raniji život učinitelja i životne prilike.

Za kazneno djelo za koje je optuženi oglašen krivim propisana je kazna zatvora u trajanju od jedne (1) do deset (10) godina.

Postupajući tužitelj u žalbi Tužiteljstva BiH predlaže da se ožalbena presuda preinači tako što će se navedene okolnosti uzeti kao otegotne na strani optuženoga i dati im veći značaj, te optuženome izreći kaznu zatvora u duljem trajanju, adekvatnu vrsti i težini kaznenoga djela.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba