Vijesti

ULOŽENA ŽALBA NA KRIVIČNOPRAVNU SANKCIJU MARIJANU PERKOVIĆU

12.12.2013. 13:06

Nezadovoljno visinom izrečene kazne, Tužilaštvo BiH je uložilo žalbu na presudu u predmetu protiv Marijana Perkovića, osuđenog na kaznu zatvora u trajanju od devet (9) mjeseci zbog krivičnog djela krivotvorenje novca iz člana 205. stava 1. KZ-a BiH.

ULOŽENA ŽALBA NA KRIVIČNOPRAVNU SANKCIJU MARIJANU PERKOVIĆU

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH uputio je vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH žalbu na presudu u predmetu protiv Marijana Perkovića, rođenog 23. 09. 1976. godine u Livnu, nastanjenog u Sarajevu, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Presudom Suda BiH od 22. 11. 2013. godine, Marijan Perković je proglašen krivim za krivično djelo krivotvorenje novca iz člana 205. stava 1. KZ-a BiH i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od devet (9) mjeseci.

Optuženi Marijan Perković se tereti da je dana 07. 03. 2003. godine u Sarajevu platio robu krivotvorenom novčanicom u apoenu od 200,00 KM, za koju je znao da je krivotvorena.

Prilikom pretresa, ovlaštene službene osobe PU Ilidža su pronašle i oduzele od optuženog još dvije krivotvorene novčanice u apoenima od po 200,00 KM koje je istovremeno posjedovao, a za koje je znao da su krivotvorene.

Tužilaštvo BiH, nezadovoljno visinom izrečene kazne, dana 11. 12. 2013. godine uputilo je žalbu vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji. Tužilaštvo BiH je mišljenja da je Sud prilikom odmjeravanja sankcije imao u vidu zakonom propisanu kaznu za krivično djelo krivotvorenja novca iz člana 205. stava 1. KZ-a BiH, svrhu kažnjavanja, te sve okolnosti koje utiču da kazna bude manja ili veća, olakšavajuće i otežavajuće okolnosti, te osobito stepen krivične odgovornosti, pobude iz kojih je djelo učinjeno, raniji život učinioca i životne prilike.

Za krivično djelo za koje je optuženi proglašen krivim propisana je kazna zatvora u trajanju od jedne (1) do deset (10) godina zatvora.

Postupajući tužilac u žalbi Tužilaštva BiH predlaže da se ožalbena presuda preinači tako što će se navedene okolnosti uzeti kao otežavajuće na strani optuženog i dati im veći značaj, te optuženom izreći kaznu zatvora u dužem trajanju, adekvatnu vrsti i težini krivičnog djela.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba