Vijesti

TUŽITELJSTVO BiH POZDRAVLJA AKTIVNOSTI NA PROCESUIRANJU RATNIH ZLOČINA U HRVATSKOJ, KOJE SU REZULTAT SURADNJE U OKVIRU PROTOKOLA O SURADNJI TUŽITELJSTVA BiH I DORH-a

11.12.2013. 13:48

Nakon realizirane konkretne suradnje u okviru Protokola o suradnji u procesuiranju počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, pravosuđe i policija Republike Hrvatske su na području Splita priveli Ivana Hrkaća zvanog „Čikota“, osumnjičenog za ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Širokog Brijega, 1993. godine.

On se tereti da je kao pripadnik Kažnjeničke bojne HVO-a osobno tukao, zlostavljao, tjerao na prinudne radove zatočene pripadnike Armije BiH, kao i da je ubio jednog zatočenika, te tukao, mučio i zlostavljao više osoba bošnjačke nacionalnosti.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je protiv ovog osumnjičenog koji se dugo godina skrivao od bh. pravosuđa u Republici Hrvatskoj, podiglo optužnicu, a tek nakon potpisivanja Protokola o suradnji i ustupanju dokaza Tužiteljstva BiH kolegama u Hrvatskoj omogućene su aktivnosti hrvatskog pravosuđa.

Tužiteljstvo BiH nastavlja suradnju sa tužiteljstvima u Hrvatskoj i Srbiji sukladno protokolima o suradnji, kako bi se priveo pravdi što veći broj počinitelja ratnih zločina koji se skrivaju od pravde u susjednim zemljama.

U Sarajevu će u ponedjeljak, 16. 12. 2013. godine, biti održan trilateralni sastanak tužitelja Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, na kojem će biti razgovarano o konkretnim aktivnostima i daljnjoj suradnji.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba