Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH POZDRAVLJA AKTIVNOSTI NA PROCESUIRANJU RATNIH ZLOČINA U HRVATSKOJ, KOJE SU REZULTAT SARADNJE U OKVIRU PROTOKOLA O SARADNJI TUŽILAŠTVA BiH I DORH-a

11.12.2013. 13:48

Nakon realizirane konkretne saradnje u okviru Protokola o saradnji u procesuiranju počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, pravosuđe i policija Republike Hrvatske su na području Splita priveli Ivana Hrkaća zvanog „Čikota“, osumnjičenog za ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Širokog Brijega, 1993. godine.

On se tereti da je kao pripadnik Kažnjeničke bojne HVO-a lično tukao, zlostavljao, tjerao na prinudne radove zarobljene pripadnike Armije BiH, kao i da je ubio jednog zatvorenika, te tukao, mučio i zlostavljao više osoba bošnjačke nacionalnosti.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv ovog osumnjičenog koji se dugo godina skrivao od bh. pravosuđa u Republici Hrvatskoj, a tek nakon potpisivanja Protokola o saradnji i ustupanju dokaza Tužilaštva BiH kolegama u Hrvatskoj omogućene su aktivnosti hrvatskog pravosuđa.

Tužilaštvo BiH nastavlja saradnju sa tužilaštvima u Hrvatskoj i Srbiji u skladu sa protokolima o saradnji, kako bi se priveo pravdi što veći broj počinilaca ratnih zločina koji se skrivaju od pravde u susjednim zemljama.

U Sarajevu će u ponedjeljak, 16. 12. 2013. godine, biti održan trilateralni sastanak tužilaca Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, na kojem će biti razgovarano o konkretnim aktivnostima i daljoj saradnji.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba