Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ, ЛИШЕНА СЛОБОДЕ ДВА ЛИЦА ОСУМЊИЧЕНА ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ И ПОРЕСКУ УТАЈУ. ЗА ЈЕДНОГ ОСУМЊИЧЕНОГ ПРЕДЛОЖЕНА МЈЕРА ПРИТВОРА

09.12.2013. 15:01

Поступајући по налогу тужиоца из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, овлаштени полицијски службеници СИПА-е су лишили слободе два осумњичена лица на подручју Бање Луке.

Лица лишена слободе су под истрагом у предмету Кекеровић и др., те су осумњичена за организовани криминал, пореску утају и прање новца.

Ради се о предмету у којем се води истрага против више од 20 физичких и правних лица осумњичених за вишемилионске пореске утаје, за које је оштећен буџет Босне и Херцеговине.

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац је према Суду БиХ упутио приједлог за одређивање мјере притвора за осумњиченог Т. Г. рођеног 24. 06. 1971. године у Крушевцу, Србија, настањеног у Бањој Луци, држављанина Републике Србије.

Мјера притвора предложена је из разлога описаних у члану 132. ЗКП-а БиХ, а притвор од 30 дана је између осталог предложен због постојања опасности од бјекства осумњиченог, опасности да би боравком на слободи могао вршити утицај на свједоке или саучеснике те ометати истрагу и прикривати доказе.

Према прикупљеним доказима, овај осумњичени је дјелујући у оквиру организоване криминалне групе остварио незакониту имовинску корист у износу од око 1,1 милион КМ.

Приједлог за одређивање притвора прослијеђен је Суду БиХ.

Тужилаштво БиХ, заједно са полицијским агенцијма и агенцијама за провођење закона у БиХ, наставља истрагу у овом предмету у смјеру подизања оптужнице.

Ради се о предмету који се односи на вишемилионске пореске утаје које досежу износ од око 10 милиона КМ, за које је оштећен буџет наше земље и ради се о једном од најобимнијих предмета из области финансијског криминала који се процесуира у Посебном одјелу за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba