Vijesti

GLAVNI TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH I PREDSJEDNICA SUDA BiH SASTALI SU SE SA DELEGACIJOM PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA REPUBLIKE TURSKE

28.11.2013. 15:23

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, zajedno sa predsjednicom Suda BiH Meddžidom Kreso i predstavnicima Ministarstva pravde BiH, sastao se sa delegacijom pravosudnih institucija Republike Turske, na čelu sa Sadullahom Erginom, ministrom pravosuđa Republike Turske.

GLAVNI TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH I PREDSJEDNICA SUDA BiH SASTALI SU SE SA DELEGACIJOM PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA REPUBLIKE TURSKE

Na sastanku je razgovarano o reformi pravosuđa, kao i međunarodnoj pravosudnoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Glavni tužilac upoznao je goste sa naporima Tužilaštva BiH na jačanju kapaciteta za procesuiranje predmeta ratnih zločina i organiziranog kriminala, aktivnostima na prelasku Tužilaštva BiH u zasebnu zgradu sa adekvatnim kapacitetima za smještaj svih uposlenika Tužilaštva BiH, te aktivnostima na jačanju regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina i organiziranog kriminala.

U okviru posjete Bosni i Hercegovini, između ministarstava pravde dviju zemalja potpisan je Ugovor o pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kao i Ugovor o ekstradiciji između Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Ovi pravni sporazumi će pomoći u efikasnijoj saradnji dviju zemalja u borbi protiv teških oblika kriminala, kao i saradnji u pronalasku i privođenju pravdi počinilaca krivičnih djela.

Tokom sastanka je dogovoren nastavak saradnje između pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine i Republike Turske.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba