Vijesti

OS BiH POMAŽU TUŽILAŠTVU BiH U EKSHUMACIJAMA NA LOKALITETIMA TOMAŠICA I DEPONIJA BUĆA POTOK. TUŽILAŠTVO BiH ZAHVALJUJE PREDSJEDNIŠTVU BiH NA RAZUMIJEVANJU I ŽURNOM DJELOVANJU

26.11.2013. 15:13

Tužilaštvo BiH je intenziviralo aktivnosti te osiguralo pojačanje u tehničkim i ljudskim kapacitetima na ekshumacijama koje se vrše na lokalitetima Tomašica kod Prijedora i deponija u sarajevskom naselju Buća Potok.

OS BiH POMAŽU TUŽILAŠTVU BiH U EKSHUMACIJAMA NA LOKALITETIMA TOMAŠICA I DEPONIJA BUĆA POTOK. TUŽILAŠTVO BiH ZAHVALJUJE PREDSJEDNIŠTVU BiH NA RAZUMIJEVANJU I ŽURNOM DJELOVANJU

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o angažovanju mehanizacije OS BiH radi ubrzanja ekshumacija. Tužilaštvo BiH se ovim putem zahvaljuje na razumijevanju i pomoći u ovom vrlo bitnom segmentu svoga rada, koji je izuzetno važan za porodice žrtava ratnih zločina.

Navedena mehanizacija kojom raspolažu OS BiH će značajno ubrzati radove na ekshumacijama.

Tužilaštvo BiH će, na osnovu odluke Predsjedništva BiH o angažmanu OS BiH, težiti da potpiše protokol o saradnji i angažovanju Oružanih snaga i u drugim predmetima ekshumacija, što će sigurno doprinijeti bržem i efikasnijem traženju nestalih osoba.

Na ovaj način će se ostvariti racionalnije korištenje sredstava, te će značajna sredstva ostati u budžetu BiH.

Upotreba savremene mehanizacije kojom raspolažu OS BiH sigurno će dosta ubrzati tehnički proces ekshumacija, a što je naročito u interesu porodica žrtava.

Na lokalitetu Tomašica je planirano angažovanje dodatnog velikog bagera, kamiona i agregata, a na lokalitetu Buća Potok u planu je da se postojećoj, sada angažovanoj mehanizaciji, doda još jedan bager i veliki kamion potreban za odnošenje velikih količina zemlje.

Na lokalitetu Tomašica će uskoro biti angažovan i rendgen, koji će omogućiti brži pregled tijela radi pronalaženja ostataka puščanih zrna i metalnih predmeta kojima su usmrćene žrtve ratnih zločina, a koji se koriste kao dokazi u predmetima ratnih zločina.

Na lokalitetu Buća Potok do sada je iskopana zemlja do dubine od oko 27 metara, a radovi se intenzivno nastavljaju prema dubini od 30-35 metara, na kojoj bi se, prema prikupljenim saznanjima, mogli nalaziti posmrtni ostaci žrtava srpske nacionalnosti sa područja Sarajeva.

Na lokalitetu Buća Potok rade se iskopavanja na još 4 dodatne lokacije, za koje prema satelitskim snimcima, postoji vjerovatnoća da bi se tu također mogla nalaziti tijela žrtava.

Još jednom, zahvaljujemo se OS BiH na razumijevanju, žurnom djelovanju i žurnoj sjednici koja je održana povodom zahtjeva Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim institucijama koje su uključene u proces ekshumacija, nastavlja intenzivne aktivnosti na pronalasku i identifikaciji žrtava ratnih zločina, što je jedan od prioriteta u radu Tužilaštva BiH, a što je kao pozitivan pomak prepoznala i Evropska komisija u svom izvještaju.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba