Vijesti

USKORO SASTANAK GLAVNOG TUŽITELJA SA PREDSTAVNICIMA OS BiH RADI DOGOVORA O ANGAŽIRANJU MEHANIZACIJE ZA UBRZANJE PROCESA EKSHUMACIJA

26.11.2013. 15:08

Nakon odluke Predsjedništva BiH o odobravanju uporabe mehanizacije Oružanih snaga BiH radi ubrzanja radova u procesu ekshumacija, glavni tužitelj će se uskoro sastati sa dužnosnicima OS BiH, u cilju dogovora konkretnih detalja za angažiranje mehanizacije na iskopavanjima i radovima na lokalitetima ekshumacija.

USKORO SASTANAK GLAVNOG TUŽITELJA SA PREDSTAVNICIMA OS BiH RADI DOGOVORA O ANGAŽIRANJU MEHANIZACIJE ZA UBRZANJE PROCESA EKSHUMACIJA

Mehanizacija OS BiH će značajno ubrzati proces ekshumacija na lokalitetima Tomašica i Buća Potok. Tužiteljstvo BiH će pokrenuti aktivnosti za sklapanje sporazuma o korištenju mehanizacije OS BiH u budućnosti, kako bi se na taj način mogao ubrzati proces traženja i identifikacije nestalih osoba.

Glavni tužitelj je svim institucijama uključenim u proces ekshumacija naredio da ne smije doći do zaustavljanja procesa ekshumacija zbog pogoršanih vremenskih uvjeta, kao i da se moraju poduzeti sve aktivnosti kako bi se radovi nastavili.

Proces traženja nestalih osoba, ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka je jedan od prioriteta u radu Tužiteljstva BiH jer je ovo pitanje izuzetno važno za obitelji žrtava ratnih zločina koje već dva desetljeća tragaju za svojim najbližima, kao i za proces uspostave vladavine prava, mira i pomirenja u Bosni i Hercegovini.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba