Vijesti

USKORO SASTANAK GLAVNOG TUŽIOCA SA PREDSTAVNICIMA OS BiH RADI DOGOVORA O ANGAŽOVANJU MEHANIZACIJE ZA UBRZANJE PROCESA EKSHUMACIJA

26.11.2013. 15:08

Nakon odluke Predsjedništva BiH o odobravanju upotrebe mehanizacije Oružanih snaga BiH radi ubrzanja radova u procesu ekshumacija, glavni tužilac će se uskoro sastati sa zvaničnicima OS BiH, u cilju dogovora konkretnih detalja za angažovanje mehanizacije na iskopavanjima i radovima na lokalitetima ekshumacija.

USKORO SASTANAK GLAVNOG TUŽIOCA SA PREDSTAVNICIMA OS BiH RADI DOGOVORA O ANGAŽOVANJU MEHANIZACIJE ZA UBRZANJE PROCESA EKSHUMACIJA

Mehanizacija OS BiH će značajno ubrzati proces ekshumacija na lokalitetima Tomašica i Buća Potok. Tužilaštvo BiH će pokrenuti aktivnosti za sklapanje sporazuma o korištenju mehanizacije OS BiH u budućnosti, kako bi se na taj način mogao ubrzati proces traženja i identifikacije nestalih osoba.

Glavni tužilac je svim institucijama uključenim u procese ekshumacija naredio da ne smije doći do zaustavljanja procesa ekshumacija zbog pogoršanih vremenskih uslova, kao i da se moraju preduzeti sve aktivnosti kako bi se radovi nastavili.

Proces traženja nestalih osoba, ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka je jedan od prioriteta u radu Tužilaštva BiH jer je ovo pitanje izuzetno važno za porodice žrtava ratnih zločina koje već dvije decenije tragaju za svojim najbližima, kao i za proces uspostavljanja vladavine prava, mira i pomirenja u Bosni i Hercegovini.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba