Вијести

ОДРЖАН САСТАНАК ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА СА ДИРЕКТОРОМ ФЕДЕРАЛНЕ УПРАВЕ ПОЛИЦИЈЕ И ПОЛИЦИЈСКИМ КОМЕСАРИМА КАНТОНА У ФБиХ

21.11.2013. 15:08

Централне теме састанка односиле су се на реализацију сарадње у оквиру Меморандума о професионалним основама за сарадњу у откривању, пријављивању и кривичном гоњењу починилаца кривичних дјела, који је потписан у фебруару 2011. године.

ОДРЖАН САСТАНАК ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА СА ДИРЕКТОРОМ ФЕДЕРАЛНЕ УПРАВЕ ПОЛИЦИЈЕ И ПОЛИЦИЈСКИМ КОМЕСАРИМА КАНТОНА У ФБиХ

У протеклом периоду остварена је значајна сарадња Тужилаштва БиХ и полицијских органа у Федерацији БиХ, која је у свим крајевима БиХ као резултат имала откривање и кривично процесуирање починилаца кривичних дјела из области организованог криминала, неовлаштеног промета опојним дрогама, злоупотребе службеног положаја или овлашћења, процесуирањем чланова ауто-мафије, као и других кривичних дјела.

Полицијски службеници полицијских институција из ФБиХ су такође учествовали у многим удруженим полицијским акцијама у предметима Тужилаштва БиХ, када су координисано дјеловале полицијске агенције на нивоу ентитета и државе, у оквиру истрага у обимним предметима организованог и међународног криминала.

На састанку је, између осталог, разговарано и о угрожавању безбједносне ситуације недавним прекидом издржавања казне лицима којима је кривица за ратне злочине правоснажно доказана, што се врло негативно одразило на безбједност свих грађана у БиХ, а нарочито на безбједност породица жртава и повратничке популације.

Током састанка договорен је наставак интензивне сарадње између полицијских институција Федерације БиХ и Тужилаштва Босне и Херцеговине у свим предметима из заједничке надлежности, те интензиван рад на јачању безбједносне ситуације у Босни и Херцеговини и успостављању владавине права.

На састанку су осим главног тужиоца, директора Федералне управе полиције и 10 комесара полиције из кантона у ФБиХ, учествовали и представници ОHR-а, ЕUSR-а и пројекта ICITAP у оквиру Министарства правде САД-а.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba