Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ УПУТИЛО ПРИЈЕДЛОГ ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ МЈЕРЕ ПРИТВОРА ЗА 10 ЛИЦА КОЈИМА ЈЕ ПРЕКИНУТО ИЗДРЖАВАЊЕ ЗАТВОРСКИХ КАЗНИ

20.11.2013. 15:51
ПРИТВОР СЕ ТРАЖИ ЗБОГ ОПАСНОСТИ ОД БЈЕКСТВА И УЗНЕМИРЕНОСТИ ЖРТАВА И ЛОКАЛНИХ ЗАЈЕДНИЦA

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за 10 лица, којима је након одлуке Уставног суда БиХ Суд БиХ прекинуо издржавање казни.

Одређивање мјере притвора за поменуте осумњичене затражено је из разлога описаних у члану 132. ЗКП-а БиХ, тачкама а) и д), односно због опасности од бјекства и скривања лица којима је правоснажно доказана кривица те због узнемирености жртава, повратника и уопштено грађана БиХ, јер се прекидом издржавања затворске казне на слободи налазе лица којима је доказана кривица, између осталог и за кривично дјело геноцида и учешће у масовним егзекуцијама у којима је убијено више од 1000 жртава.

Забринутост због одлуке о пуштању са издржавања казне правоснажно осуђених лица изразила је и међународна заједница, као и Тужилаштво Хашког трибунала.

Незадовољно одлуком Уставног суда, Тужилаштво БиХ је доведено у немогућност ефикасног кривичног гоњења починилаца ратних злочина.

Наведена ситуација ће се такође негативно одразити на динамику процесуирања предмета ратних злочина, јер ће се тужиоци оптеретити радом на наведеним предметима.

Због свега наведеног, а нарочито због заштите правде и заштите дигнитета жртава ратног злочина, Тужилаштво БиХ упутило је Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba