Vijesti

TUŽITELJSTVO BiH UPUTILO PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA 10 OSOBA KOJIMA JE PREKINUTO IZDRŽAVANJE ZATVORSKIH KAZNI

20.11.2013. 15:51

PRITVOR SE TRAŽI ZBOG OPASNOSTI OD BJEKSTVA I UZNEMIRENOSTI ŽRTAVA I LOKALNIH ZAJEDNICA

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za 10 osoba, kojima je nakon odluke Ustavnoga suda BiH Sud BiH prekinuo izdržavanje kazni.

Određivanje mjere pritvora za pomenute osumnjičene zatraženo je iz razloga opisanih u članku 132. ZKP-a BiH, točkama a) i d), odnosno zbog opasnosti od bjekstva i skrivanja osoba kojima je pravomoćno dokazana krivnja te zbog uznemirenosti žrtava, povratnika i općenito građana BiH, jer se prekidom izdržavanja zatvorske kazne na slobodi nalaze osobe kojima je dokazana krivnja, između ostalog i za kazneno djelo genocida i učešće u masovnim egzekucijama u kojima je ubijeno više od 1000 žrtava.

Zabrinutost zbog odluke o puštanju sa izdržavanja kazne pravomoćno osuđenih osoba izrazila je i međunarodna zajednica, kao i Tužiteljstvo Haškog tribunala.

Nezadovoljno odlukom Ustavnoga suda, Tužiteljstvo BiH je dovedeno u nemogućnost učinkovitog kaznenog gonjenja počinitelja ratnih zločina.

Navedena situacija će se također negativno odraziti na dinamiku procesuiranja predmeta ratnih zločina, jer će se tužitelji opteretiti radom na navedenim predmetima.

Zbog svega navedenog, a naročito zbog zaštite pravde i zaštite digniteta žrtava ratnog zločina, Tužiteljstvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba