Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ И СУД БиХ НАСТАВЉАЈУ РАД НА УСПОСТАВЉАЊУ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА

18.11.2013. 15:23

Након објављених препорука донесених након недавне сједнице структуралног дијалога о реформи правосуђа, а поводом бројних медијских реакција везаних за одржану сједницу структуралног дијалога, те улогу и положај Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, предсједница Суда БиХ Медџида Кресо и главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић, објављују заједничко

ТУЖИЛАШТВО БиХ И СУД БиХ НАСТАВЉАЈУ РАД НА УСПОСТАВЉАЊУ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Челници правосудних институција БиХ су током сједнице структуралног дијалога, а прије објављивања препорука, указали на штетност појединих рјешења предложених у нацртима закона који су предмет структуралног дијалога, а које намећу одређене политичке структуре. Те измјене нису добре за владавину права и процес европских интеграција те као такве не могу бити прихваћене.

Члан 7. Закона о Суду БиХ се не може мијењати, него само прецизирати - у овом члану проблем не виде ни судије ни тужиоци - само политичари. Такође, поједина рјешења отварају простор за непримјерено уплитање извршне и законодавне власти у рад Суда, што је супротно стандардима независног судства.

Главни тужилац и предсједница Суда БиХ поново упозоравају да приједлог у вези са Законом о ВСТС-у БиХ представља озбиљан атак на независност правосуђа, јер је неприхватљиво да извршна и законодавна власт бира судије и тужиоце.

Нису добри ни приједлози који се односе на Закон о платама носилаца правосудних функција, јер би евентуалним усвајањем таквог приједлога, изграђени систем који гарантује независност носилаца правосудних фунцкија био угрожен.

Намеће се закључак да је циљ свих предложених рјешења стављање државног правосуђа под контролу извршне и законодавне власти.

Тужилаштво БиХ и Суд БиХ наставиће инсистирати на високим правосудним стандардима који се примјењују у земљама Европске уније. У развијеним демократским земљама независно правосуђе представља трећи стуб власти и не постоји ни један разлог због којег на томе не би требало устрајати и у БиХ.

На нашем путу очувања независног правосуђа изузетно цијенимо подршку међународне заједнице и свих агенција за провођење закона са којима радимо на успостављању владавине права у нашој земљи. На политичке притиске одговараћемо као и увијек - професионалним радом, утврђивањем истине и провођењем закона.

С поштовањем,

 Горан Салиховић                                                              Медџида Кресо

Главни тужилац Тужилаштва БиХ                                        Предсједница Суда БиХ


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba