Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH I SUD BiH NASTAVLJAJU RAD NA USPOSTAVI VLADAVINE PRAVA

18.11.2013. 15:23

Nakon objavljenih preporuka donesenih nakon nedavne sjednice strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa, a povodom brojnih medijskih reakcija vezanih za održanu sjednicu strukturalnog dijaloga, te ulogu i položaj Suda BiH i Tužilaštva BiH, predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso i glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, objavljuju zajedničko

TUŽILAŠTVO BiH I SUD BiH NASTAVLJAJU RAD NA USPOSTAVI VLADAVINE PRAVA

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Čelnici pravosudnih institucija BiH su tokom sjednice strukturalnog dijaloga, a prije objavljivanja preporuka, ukazali na štetnost pojedinih rješenja predloženih u nacrtima zakona koji su predmet strukturalnog dijaloga, a koje nameću određene političke strukture. Te izmjene nisu dobre za vladavinu prava i proces evropskih integracija te kao takve ne mogu biti prihvaćene.

Član 7. Zakona o Sudu BiH se ne može mijenjati, nego samo precizirati - u ovom članu problem ne vide ni sudije ni tužioci - samo političari. Također, pojedina rješenja otvaraju prostor za neprimjereno uplitanje izvršne i zakonodavne vlasti u rad Suda, što je protivno standardima nezavisnog sudstva.

Glavni tužilac i predsjednica Suda BiH ponovo upozoravaju da prijedlog u vezi sa Zakonom o VSTV-u BiH predstavlja ozbiljan atak na nezavisnost pravosuđa jer je neprihvatljivo da izvršna i zakonodavna vlast bira sudije i tužioce.

Nisu dobri ni prijedlozi koji se odnose na Zakon o platama nosilaca pravosudnih funkcija, jer bi eventualnim usvajanjem takvog prijedloga, izgrađeni sistem koji garantuje nezavisnost nosilaca pravosudnih funkcija bio ugrožen.

Nameće se zaključak da je cilj svih predloženih rješenja stavljanje državnog pravosuđa pod kontrolu izvršne i zakonodavne vlasti.

Tužilaštvo BiH i Sud BiH nastavit će insistirati na visokim pravosudnim standardima koji se primjenjuju u zemljama Evropske unije. U razvijenim demokratskim zemljama nezavisno pravosuđe predstavlja treći stub vlasti i ne postoji ni jedan razlog zbog kojeg na tome ne bi trebalo ustrajati i u BiH.

Na našem putu očuvanja nezavisnog pravosuđa izuzetno cijenimo podršku međunarodne zajednice i svih agencija za provođenje zakona sa kojima radimo na uspostavi vladavine prava u našoj zemlji. Na političke pritiske odgovarat ćemo kao i uvijek - profesionalnim radom, utvrđivanjem istine i provođenjem zakona.

S poštovanjem,

                                             Goran Salihović                                                     Meddžida Kreso

Glavni tužilac Tužilaštva BiH                                    Predsjednica Suda BiH

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba