Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ ПРОТИВ ИНДИРЕ КАМЕРИЋ

13.11.2013. 15:04

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Индире Камерић, рођене 22. 11. 1962. године у Босанском Броду.

Оптужена се терети да је у периоду од априла до октобра 1992. године, на подручју општине Босански Брод, за вријеме оружаног сукоба у Босни и Херцеговини, као припадница 101. босанскобродске бригаде ХВО-а, у просторијама зграде Станице милиције Босански Брод и просторијама стадиона “Полет” у Босанском Броду, сама или скупа с другим припадницима ХВО-а, поступала супротно одредбама Женевских конвенција о заштити жртава оружаних сукоба јер је учествовала у физичком и психичком мучењу и нечовјечном поступању према цивилима и ратним заробљеницима српске и бошњачке националности који су били незаконито затворени и злостављани на наведеним локацијама.

Оптужена се, између осталог, терети да је лично учествовала у тешким злостављањима и премлаћивањима затвореника, да је лично наносила физичке озљеде затвореницима, мучила их на изразито понижавајуће начине те помагала силовања и сексуална злостављања која су почињена над незаконито затвореним лицима.

Оптужница Тужилаштва БиХ терети оптужену да је починила кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва из члана 173. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba