Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE PROTIV INDIRE KAMERIĆ

13.11.2013. 15:04

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Indire Kamerić, rođene 22. 11. 1962. godine u Bosanskom Brodu.

Optužena se tereti da je u periodu od aprila do oktobra 1992. godine, na području opštine Bosanski Brod, za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, kao pripadnica 101. bosanskobrodske brigade HVO-a, u prostorijama zgrade Stanice milicije Bosanski Brod i prostorijama stadiona “Polet” u Bosanskom Brodu, sama ili skupa s drugim pripadnicima HVO-a, postupala suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti žrtava oružanih sukoba jer je učestvovala u fizičkom i psihičkom mučenju i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske i bošnjačke nacionalnosti koji su bili nezakonito zatvoreni i zlostavljani na navedenim lokacijama.

Optužena se, između ostalog, tereti da je lično učestvovala u teškim zlostavljanjima i premlaćivanjima zatvorenika, da je lično nanosila fizičke ozljede zatvorenicima, mučila ih na izrazito ponižavajuće načine te pomagala silovanja i seksualna zlostavljanja koja su počinjena nad nezakonito zatvorenim osobama.

Optužnica Tužilaštva BiH tereti optuženu da je počinila krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba