Vijesti

GLAVNI TUŽILAC POSJEĆUJE MJESTA EKSHUMACIJA NA LOKALITETIMA TOMAŠICA (PRIJEDOR) I BUĆA POTOK (SARAJEVO)

12.11.2013. 15:12

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović posjetio je danas lokalitet Tomašica kod Prijedora, gdje se odvija proces ekshumacije više stotina žrtava sa područja Prijedora i okoline.

GLAVNI TUŽILAC POSJEĆUJE MJESTA EKSHUMACIJA NA LOKALITETIMA TOMAŠICA (PRIJEDOR) I BUĆA POTOK (SARAJEVO)

Sutra će glavni tužilac posjetiti lokalitet deponije u Buća Potoku, kao i četiri okolne lokacije u blizini deponije na kojima se vrše pretrage, a za koje postoje saznanja da bi se na tim mjestima mogli nalaziti posmrtni ostaci žrtava srpske nacionalnosti sa područja Sarajeva.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim institucijama koje su uključene u proces ekshumacija, nastavlja intenzivne aktivnosti kako bi se proces pronalaska i identifikacije nestalih osoba ubrzao.

Glavni tužilac je istakao potrebu jačanja kapaciteta za rad na predmetima ratnih zločina, kao i potrebu jačanja kapaciteta u ljudstvu i materijalnim sredstvima za proces ekshumacije i identifikacije nestalih osoba, što je u skladu sa zaključcima strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa.

Tužilac Salihović je istakao da je jačanje kapaciteta Tužilaštva potrebno i zbog odluke u predmetu Maktouf i Damjanović i da će biti neophodno angažovanje dodatnih 12 tužilaca radi ostvarivanja potrebne dinamike u procesuiranju svih predmeta.

Ovaj proces važan je i zbog porodica žrtava koje već dvije decenije tragaju za svojim najmilijima.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba