Вијести

НАСТАВЉА СЕ КОПАЊЕ НА ЛОКАЦИЈИ ТОМАШИЦА У ОКОЛИНИ ПРИЈЕДОРА

11.11.2013. 15:18

Настављено је копање на новој локацији у близини примарне масовне гробнице Томашица у општини Приједор.

Претпоставља се да су у овој примарној масовној гробници тијела жртава бошњачке и хрватске националности са подручја Приједора и околине, које су убијене у љето 1992. године.

Копање на новом локалитету, удаљеном неколико метара од примарне гробнице, показаће да ли је у питању нова микролокација на којој су укопана тијела жртава. Тренутно се ради на отклањању горњег слоја земље, високог од три до пет метара, који је накнадно нанешен на ово мјесто. Трагови који су овдје пронађени одговарају траговима пронађеним на мјесту примарне масовне гробнице, али ће тек даље копање показати да ли су и на овом мјесту укопане жртве.

Остаци свих пронађених тијела биће пребачени у Центар за идентификацију Шејковача у Санском Мосту, гдје ће остати док се не заврши њихова форензичка обрада и процес идентификације.

Ексхумацији присуствују представници Међународне комисије за нестала лица (ICMP), представници Института за нестала лица БиХ, представници МУП-а РС, љекар судске медицине и истражилац Тужилаштва БиХ.

Истражилац Тужилаштва БиХ се све вријеме налази на терену гдје координише рад свих лица укључених у процес ексхумације.

Тужилаштво БиХ и остале институције укључене у процес ексхумације предузимају интензивне активности на обезбјеђењу наведене локације те организовању процеса ископавања жртава, њихове даље судско-медицинске обраде и утврђивању идентитета.

Процес ексхумације се наставља.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba