Vijesti

PREDSTAVNICI TUŽILAŠTVA BiH SUDJELOVALI NA REGIONALNOJ KONFERENCIJI O REFORMI PRAVOSUĐA I ULOZI PROFESIONALNIH PRAVOSUDNIH UDRUŽENJA, ODRŽANOJ U BEOGRADU

11.11.2013. 15:14

Na konferenciji je sudjelovalo više od 150 tužilaca i predstavnika profesionalnih udruženja iz 9 zemalja regiona i svijeta.

PREDSTAVNICI TUŽILAŠTVA BiH SUDJELOVALI NA REGIONALNOJ KONFERENCIJI O REFORMI PRAVOSUĐA I ULOZI PROFESIONALNIH PRAVOSUDNIH UDRUŽENJA, ODRŽANOJ U BEOGRADU

Centralne teme konferencije su se odnosile na procese reforme pravosuđa u zemljama Zapadnog Balkana, transparentno i objektivno ocjenjivanje tužilaca, kao i značaj i ulogu profesionalnih pravosudnih udruženja u procesu reformi.

Tužilac Tužilaštva BiH Ibro Bulić, rukovodilac Odsjeka III u Posebnom odjelu za ratne zločine, održao je prezentaciju koja se odnosi na proces transparentnog i objektivnog ocjenjivanja tužilaca.

Predstavnik Tužilaštva BiH prisutnima je u svojoj prezentaciji govorio o sistemu za ocjenjivanje rada tužilaca u Bosni i Hercegovini, te metodologiji i mjerilima koja su bitna u procesu ocjenjivanja tužilaca.

Sudionicima konferencije obratili su se i predstavnici međunarodnih asocijacija tužilaca, kao i predstavnici tužilačkih udruženja iz zemalja regiona.

U uvodnom izlaganju, prisutnima su se obratili ministar pravde i državne uprave Republike Srbije Nikola Selaković i predsjednik Udruženja tužilaca Srbije dr Goran Ilić.

Na konferenciji je razgovarano i o procesu reformi pravosudnih sistema, koje su provedene ili se još uvijek provode u zemljama regiona, te situaciji u zemljama gdje se tek uspostavlja sistem tužilačke istrage u okviru krivičnog postupka.

Na ovom međunarodnom stručnom skupu sudjelovali su predstavnici tužilaštava, pravosudnih institucija i profesionalnih pravosudnih udruženja iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Mađarske, Irske i SAD-a, kao i Misije OSCE-a u Srbiji.

Predstavnici Tužilaštva BiH aktivno sudjeluju na stručnim konferencijama koje se odnose na jačanje saradnje između tužilačkih i pravosudnih institucija u regionu, u svjetlu predstojećeg procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Konferencija u Beogradu realizirana je u organizaciji Udruženja tužilaca Srbije uz podršku Misije OSCE-a.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba