Вијести

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР И МЈЕРЕ ЗАБРАНЕ ЗА ЛИЦА КОЈА СУ ЛИШЕНА СЛОБОДЕ У АКЦИЈИ КОДНОГ НАЗИВА „ПОСКОК“

07.11.2013. 14:56

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ предложио је притвор и мјере забране за лица која су овлаштени службеници МУП-а РС и МУП-а ХНК, на подручју Требиња, Мостара и Источног Сарајева лишили слободе дана 06. 11. 2013. године у раним јутарњим часовима, у акцији кодног назива „Поскок“.

Лица која су лишена слободе осумњичена су за прекогранично кријумчарење опојних дрога са подручја Републике Албаније и Републике Црне Горе према Босни и Херцеговини. Тужилаштво БиХ осумњичена лица терети за учествовање у кривичним дјелима неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. КЗ-а БиХ и организирани криминал из члана 250. истог Закона.

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац је затражио притвор у трајању од једног мјесеца за сљедећа лица:

-      М. Б. (1976), држављанина Републике Црне Горе,

-      Р. Љ. (1977), држављанина Републике Црне Горе и

-      В. К. (1991), држављанина БиХ.

За осумњичене М. Б. и Р. Љ. је затражена мјера притвора због разлога прописаних чланом 132. ставом 1. тачкама а) и б) ЗКП-а БиХ, а за осумњиченог В. К. због разлога прописаних чланом 132. ставом 1. тачком б) ЗКП-а БиХ. Одређивање мјере притвора, између осталог, предложено је због опасности од бјекства, као и опасности да би боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе и вршити утицај на свједоке, саучеснике или прикриваче.

Након испитивања, поступајући тужилац је затражио мјере забране за сљедеће осумњичене:

-      О. Ф. (1982), држављанина БиХ,

-      М. М. (1979), држављанина БиХ,

-      Д. Ц. (1973), држављанина БиХ и

-      В. Х. (1970), држављанина БиХ.

Поступајући тужилац је одлучио Суду БиХ упутити приједлог за одређивање мјере забране напуштања боравишта и забране путовања, као и привремено одузимање путне исправе уз забрану издавања нове и забрану кориштења личне карте за прелазак државне границе сходно члану 126. ставовима 1. и 2., као и мјеру забране састајања са осталим осумњиченим лицима, те да се нареди осумњиченима да се два пута седмично јављају у надлежну полицијску станицу, сходно члану 126а. ставу 1. тачкама ц. и д. ЗКП-а БиХ.

Приједлог за одређивање мјере притвора и изрицање мјера забране упућен је Суду БиХ, а Тужилаштво наставља истрагу у смјеру подизања оптужнице у овом предмету.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba