Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR I MJERE ZABRANE ZA OSOBE KOJE SU LIŠENE SLOBODE U AKCIJI KODNOG NAZIVA „POSKOK“

07.11.2013. 14:56

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH predložio je pritvor i mjere zabrane za osobe koje su ovlašteni službenici MUP-a RS i MUP-a HNK, na području Trebinja, Mostara i Istočnog Sarajeva lišili slobode dana 06. 11. 2013. godine u ranim jutarnjim satima, u akciji kodnog naziva „Poskok“.

Osobe koje su lišene slobode osumnjičene su za prekogranično krijumčarenje opojnih droga sa područja Republike Albanije i Republike Crne Gore prema Bosni i Hercegovini. Tužilaštvo BiH osumnjičene osobe tereti za sudjelovanje u krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH i organizirani kriminal iz člana 250. istog Zakona.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac je zatražio pritvor u trajanju od jednog mjeseca za sljedeće osobe:

-      M. B. (1976), državljanina Republike Crne Gore,

-      R. Lj. (1977), državljanina Republike Crne Gore i

-      V. K. (1991), državljanina BiH.

Za osumnjičene M. B. i R. Lj. je zatražena mjera pritvora zbog razloga propisanih članom 132. stavom 1. tačkama a) i b) ZKP-a BiH, a za osumnjičenog V. K. zbog razloga propisanih članom 132. stavom 1. tačkom b) ZKP-a BiH. Određivanje mjere pritvora, između ostalog, predloženo je zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Nakon ispitivanja, postupajući tužilac je zatražio mjere zabrane za sljedeće osumnjičene:

-      O. F. (1982), državljanina BiH,

-      M. M. (1979), državljanina BiH,

-      D. C. (1973), državljanina BiH i

-      V. H. (1970), državljanina BiH.

Postupajući tužilac je odlučio Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjere zabrane napuštanja boravišta i zabrane putovanja, kao i privremeno oduzimanje putne isprave uz zabranu izdavanja nove i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice shodno članu 126. stavovima 1. i 2., kao i mjeru zabrane sastajanja sa ostalim osumnjičenim osobama, te da se naredi osumnjičenima da se dva puta sedmično javljaju u nadležnu policijsku stanicu, shodno članu 126a. stavu 1. tačkama c. i d. ZKP-a BiH.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora i izricanje mjera zabrane upućen je Sudu BiH, a Tužilaštvo nastavlja istragu u pravcu podizanja optužnice u ovom predmetu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba