Vijesti

U OPŠTINI VLASENICA IZVRŠENA JE EKSHUMACIJA ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA

07.11.2013. 14:51

Na dvije lokacije u opštini Vlasenica izvršena je ekshumacija prilikom koje su pronađeni skeletni ostaci žrtava iz proteklog rata.

Na lokaciji Dolovi-Džamdžić pronađeni su fragmenti izlomljenih kostiju jedne lobanje, a na lokaciji Durakovići pronađena je jedna kost.

Pronađeni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla, gdje će biti uzeti uzorci za DNK analizu, radi utvrđivanja identiteta žrtava. DNK nalaz ovih tijela radit će se u laboratoriji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Izvršenom ekshumacijom rukovodio je istražilac Tužilaštva BiH, koji je po instrukcijama tužioca koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje su vršile proces ekshumacije.

Procesu ekshumacije su prisustvovali predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici PS Vlasenica, ljekar sudske medicine, radnici Komemorativnog centra Tuzla i istražilac Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba