Вијести

МОНСИЊОР ФРАЊО КОМАРИЦА, БАЊАЛУЧКИ БИСКУП, ПОСЈЕТИО ЈЕ ТУЖИЛАШТВО БиХ И САСТАО СЕ СА ГЛАВНИМ ТУЖИОЦЕМ

06.11.2013. 15:08

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић разговарао је са бањалучким бискупом, монсињором Фрањом Комарицом, а теме састанка односиле су се на рад Тужилаштва БиХ на предметима ратних злочина, у сврху јачања владавине права, суживота и помирења у БиХ.

МОНСИЊОР ФРАЊО КОМАРИЦА, БАЊАЛУЧКИ БИСКУП, ПОСЈЕТИО ЈЕ ТУЖИЛАШТВО БиХ И САСТАО СЕ СА ГЛАВНИМ ТУЖИОЦЕМ

Господин Салиховић је упознао бискупа Комарицу са напорима које Тужилаштво предузима у циљу што ефикаснијег рјешавања и процесуирања предмета ратних злочина на цијелом подручју БиХ, што је један од приоритета Тужилаштва БиХ.

Бискуп Комарица се интересовао за одређене предмете ратних злочина који се односе на страдање жртава хрватске националности на подручју бањалучког региона, Котор-Вароши и Посавине, а који значајно утичу на повратак пријератног становништва, одржавање мира, помирење и суживот на подручју цијеле БиХ.

Интересовао се још и за могућност убрзања ексхумације и укопа католичког свештеника и вјерника убијених на локалитету Трубар током 2. свјетског рата, процесуирање кривичног дјела ратног злочина из 1995. године - убиства приједорског свештеника Томислава Матановића које до данас није расвијетљено, као и за расвјетљавање убиства свештеника Ивана Гргића 1992. године.

Главни тужилац је бискупа Комарицу упознао са напорима Тужилаштва БиХ у вези са процесуирањем предмета ратног злочина у Бришеву код Приједора. Рекао је да ће Тужилаштво уложити максималне напоре како би се сви злочини расвијетлили, а одговорни починиоци процесуирали, без обзира које су националности починиоци и жртве ратног злочина, те да је то чврсто опредјељење Тужилаштва.

На састанку је закључено да сви дијелови босанскохерцеговачког друштва, укључујући правосудне институције и вјерске заједнице, требају радити на јачању повјерења и владавине права у БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba